Met 1-2 verliezen en toch een prima slag slaan.  Dat deed HYC zaterdagavond tegen de Flyers uit Heerenveen. Het punt dat de Herentalsenaren uit het gelijkspel puurden na 60 minuten hockey, brengt hen immers heel dicht bij de play-offs. Dat de extra-time en de shoot-out uiteindelijk in het voordeel van de Friezen uitdraaide was wel een teleurstelling maar geen ramp.


Heerenveen had de lange trip vanuit het noorden zichtbaar goed verteerd. Na amper een halve minuut stonden de Flyers 0-1 voor. In eerste instantie blokte doelman Steijlen nog wel een schot van Levi Houkes maar Shawn Collymore kon de rebound gemakkelijk intikken (0-1). De thuisploeg herpakte zich onmiddellijk en in plaats van een Friese belegering werd het een Herentalse stormloop op het doel van Martijn Oosterwijk. De Flyers-goalie bewees zijn klasse en hield bijna op zijn eentje de gevleide voorsprong vast tot aan de rust.


Kort na de herneming liet HYC-ers nog eens zien waar ze  echt goed in zijn:  shorthanded scoren.  Kreeg de thuisploeg zelf al talloze keren het deksel op de neus wanneer ze een mannetje meer op het ijs hebben, in de kering scoorden de Fintro’s  wellicht al evenveel  keer terwijl ze in ondertal speelden. Nu was het de beurt aan de Morgan-brothers om de Friese coach tot wanhoop te drijven. Onder druk van Mitch gingen verdediger Van de Velden en goalie Oosterwijk gecoördineerd stuntelen en  Vincent Morgan scoorde de verdiende 1-1.  Toch zag het er even later niet goed uit voor HYC. Ben Torremans kreeg na een akkefietje 5 minuten en de bijhorende game-misconduct  aangesmeerd. Maar mits wat tactisch gesleutel van coach Vincent spartelde HYC door deze moeilijke periode.


Ook in de derde time werd niet meer gescoord en dus moest er een overtime komen. Voor Herentals was het gouden puntje toen al binnen maar Heerenveen moest kost wat kost een tweepunter halen. In de strijd met de Den Haag  om de tweede plaats en bijhorend thuisvoordeel in de play-offs was alleen een overwinning tegen HYC voldoende voor de Friezen.  Die kwam er uiteindelijk in de shoot-outs. Voor Herentals misten Melancon, Hunt en topscorer Voakes maar ook geen enkele  Flyer geraakte voorbij Bjorn Steijlen.

Toen ook Mitch Morgan zijn poging zag mislukken rustte ‘Neerlands hoop’ op de schouders van Tony Demelinne. Met een puik schot in de winkelhaak vervulde hij zijn opdracht: 1-2 en de twee punten voor Heerenveen.  HYC kan dankzij het ene punt héél dicht bij de play-offs komen wanneer het zondagavond in Geleen de Eaters opzij zet.   Jef VDB / Nnieuws / foto's Kurt Tops.