Zaterdagavond betwistte HYC z'n eerste wedstrijd voor de North Sea Cup. Nadat het in de reguliere speeltijd op 6-6 was geëindigd en in overtime niet meer werd gescoord, moesten penaltyshots beslissen. HYC-goalie Tomas Pek was de held van de avond.

René Labonté overleden
Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor René Labonté, die gisteren in het Heilig Hartziekenhuis van Lier overleed aan de gevolgen van een val afgelopen zondag. René was na zijn actieve loopbaan als speler oa. coach bij HYC en White Caps Turnhout. De laatste jaren was hij verbonden aan Olympia Heist.

HYC startte aanvallend aan de wedstrijd, en geholpen door een vroeg powerplay (al na 14'), kon Mitch Morgan al snel de score openen na assists van Barry Horman en Ben Vercammen. De spelkwaliteit verwaterde en Leuven greep de kans om langszij te komen. Vincent Morgan bracht HYC na 18' opnieuw op voorsprong na voorbereidend werk van Joe Vetere, maar 14" later hingen de bordjes weer gelijk.

De tweede periode leek die van de Chiefs te worden, want al na 17" wisten ze de puck in het net te deponeren. HYC slaagde er niet in om de kansen af te maken en moest zelfs nog een treffer incasseren. Uiteindelijk wist HYC nog 3 keer tegen te scoren. Tyler Melancon (Barry Horman), Mitch Morgan (Ben Torremans) en Lorenz Sneyers (Mitch & Vincent Morgan) zorgden ervoor dat HYC met het kleinste verschil aan de derde periode kon beginnen.

Het zag er lange tijd naar uit dat er in de derde periode niet meer gescoord ging worden. Kansen waren er voldoende, maar de afwerking liep langs beide kanten mank. Met nog 5' op de klok kwamen de Chiefs toch langszij, en 1' later zelfs op voorsprong.

Bill Morgan besloot alles of niets te spelen, haalde goalie Tomas Pek van het ijs om met 6 spelers aan te vallen, en met nog 49" te spelen bleek dit een gouden zet. Vincent Morgan scoorde op assist van Tyler Melancon de gelijkmaker en zette zo de BLOSO-schaatsbaan in vuur en vlam.

Penaltyshots beslissen wedstrijd
Na een uur vol inzet volgde nog 5' overtime om over winst of verlies te beslissen. HYC had nog enkele goeie kansen, maar stuitte op een sublieme goalie Bjorn Steijlen. Omdat er niet gescoord werd, moest de penalty-lotterij beslissen wie dit eerste Belgische onderonsje in de NSC zou winnen. Nadat Tomas Pek voor HYC z'n netten wist schoon te houden, was het Tyler Melancon die de winnende penalty voorbij Steijlen schoot.

Periodestanden: 2-2, 3-2, 1-2, 1-0(penaltyshots)

Supportersnight: een vat, een vat, een vat......
Na afloop van de wedstrijd konden spelers en supporters de overwinning vieren tijdens de 'supportersnight'. Het gratis vat dat uitbater Roland en z'n team schonken, zorgde samen met een dj voor een geweldige sfeer in het Sportscafé.

Dinsdag speelt HYC thuis om 20u30 opnieuw tegen Chiefs Leuven, maar nu in de halve finale van de Beker van België.

Meer info op www.hyc.be