U bent hier

HYC organiseert internationaal top-toernooi in Mechelen (ISCM)

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
17.09.2019 - 18.27u
Door: Mark Jaspers

Op het Ice Skating Center Mechelen (ISCM) vindt volgend weekend de 1e ronde van de Continental Cup plaats. Een ijshockeytoernooi met de landskampioenen uit België, Israël, Kroatië en Spanje strijden er om een plaats in de volgende ronde.

"Het vraagt veel meer dan we dachten om zo'n toernooi op poten te zetten", zegt Lisa Maes, teammanager van HYC.

"We hopen met het toernooi onze sport in de kijker te zetten", zegt Lisa Maes van de organiserende club, HYC uit Herentals. "Het is een unieke kans om internationale ijshockeyspelers aan het werk te zien op Belgisch ijs. Het is de allereerste keer dat zo'n toernooi plaatsvindt in ons land."

Een mooie kans voor de spelers, ze krijgen nu de kans om zich te meten met ploegen uit landen die in een hogere divisie spelen dan België. Het team kan nu tonen dat het die 3 titels van vorig jaar niet zomaar gewonnen heeft. "Al was er natuurlijk wel een logistiek probleem", onderstreept Lisa Maes.

"In Herentals hebben we een openlucht-ijsbaan en maar daar ligt nog geen ijs. Daarom moesten we uitwijken en zijn we in Mechelen gaan aankloppen. Vorig jaar vond de finale van het Belgisch kampioenschap plaats hier in het ISCM en dat was heel knap. De samenwerking met de uitbaters verloopt perfect.'

Complexe organisatie

Zo'n organisatie vraagt heel wat energie van de club. "Er komt een berg voorbereiding bij kijken. We schrikken er zelf van. Het aantal mensen dat we moeten inzetten om voor die drie dagen alles in orde te krijgen, is enorm", weet Maes. "Stewards, catering, ticketverkoop, officials, enzovoort.

We hebben als bestuur de taken verdeeld en werken nu met een coördinerend team. We zijn trouwens nog altijd op zoek naar helpende handen. Vrijwilligers die zich geroepen voelen, mogen altijd contact met ons opnemen.

Het gaat vooral om stewards en mensen bij de catering. 'We moeten 3 dagen voor middag- én avondeten zorgen. De rest van de logistieke oefening kan trouwens ook tellen. 3 Squads met hun entourage te slapen leggen, maaltijden en vervoer regelen.

Twee teams komen met het vliegtuig. We verwachten ook wel wat supporters vanuit Kroatië, Spanje en zelfs Nederland. We zijn blij dat we ook vanuit Mechelen op de nodige hulp kunnen rekenen", zegt Lisa Maes.

Unieke kans

"Het is de allereerste keer dat een groot internationaal ijshockeytoernooi plaatsvindt in België", zegt Kathleen Geerts van ISCM. "Het is dus voor iedereen nieuw en ik weet niet wat we mogen verwachten. Ik denk wel dat er veel Belgische ijshockeyliefhebbers een kijkje willen komen nemen.

Het is alleszins een unieke kans om internationale topploegen aan het werk te zien. Hopelijk kan de Continental Cup een boost betekenen voor het ijshockey in België, want de sport is nog altijd vrij onbekend in ons land."

De ploeg die zondag als 1e eindigt, gaat door naar de volgende ronde die eind oktober in Italië plaatsvindt.

De wedstrijden vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens om 16u en om 20u, www.hyc.be -(pp-hyc) Foto's Kurt Tops/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto