Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, steeg het aantal kredietaanvragen in het eerste trimester van 2021 met 46% ten opzichte van het eerste trimester van 2020. Ook in bedrag was er een stijging met ongeveer 59,5%.

In het eerste trimester van 2021 werden er 65.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 9,5 miljard EUR (exclusief herfinancieringen).

Ook dit betekent een stijging van het aantal verstrekte kredietovereenkomsten met ongeveer 35% ten opzichte van het eerste trimester van vorig jaar. In bedrag werd er ongeveer 51% meer krediet verstrekt dan toen.

Bij dit alles mag niet vergeten worden dat het eerste trimester van 2020 een eerder zwak trimester was na de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen eind 2019 en het feit dat heel wat kredietnemers dientengevolge hun financieringsprojecten (aankoop, bouw en renovatie) op het einde van 2019 vervroegd hadden afgerond, maar ook ingevolge het begin van de coronacrisis in maart.

Maar ook een vergelijking met het eerste trimester van 2019 leert dat in het voorbije trimester sterke cijfers werden neergezet.

Dat blijkt uit de statistieken inzake hypothecair krediet die de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vandaag heeft gepubliceerd.

De hypothecaire kredietverlening heeft zich volledig hersteld
Het herstel van de immobiliënmarkt en van de vraag naar hypothecair krediet zette zich ook in het eerste trimester van 2021 verder door, na het ook al sterke laatste trimester van 2020.

Dit betreft enerzijds nog een inhaalbeweging na het bijzondere "coronajaar" 2020 en de drang bij consumenten naar een betere thuissituatie ingevolge toegenomen thuiswerk en beperking van vakantiemogelijkheden. Maar anderzijds bleven ook de rentevoeten voor hypothecaire kredieten in het voorbije trimester zeer aantrekkelijk.

Volgens cijfers gepubliceerd door de Nationale Bank van België bedroegen die in februari tussen 1,34 % (voor kredieten met een veranderlijke rentevoet en een initiële periode van rentevastheid van meer dan 5 jaar en tot 10 jaar) en 2,12% (voor kredieten met een initiële rentevaste periode van meer dan 1 jaar en tot 5 jaar).

"De woningmarkt is na de dip in de eerste helft van vorig jaar hersteld", zo stelt Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. "Het grote aantal kredietaanvragen in het voorbije trimester geeft aan dat ook in de komende maanden de hypothecaire kredietverlening waarschijnlijk hoge toppen zal blijven scheren."