Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

i-mens zoekt extra zorgvrijwilligers: belangrijke schakel tussen professionele zorg en mantelzorg

Op 7 juni heet zorgorganisatie i-mens geïnteresseerden welkom op een ‘meet and greet’ voor vrijwilligers. i-mens is in heel Vlaanderen op zoek naar extra vrijwilligers voor overdag én voor ’s nachts. Op vandaag zijn er al meer dan 2.300 vrijwilligers actief in de organisatie, toch blijft de vraag groter dan het aanbod. Met het initiatief wil i-mens geïnteresseerden informeren over wat het betekent om zorgvrijwilliger te zijn.    

 

Gemoedsrust en minder eenzaamheid

Lotte Similon, verantwoordelijke vrijwilligerswerk, licht toe: “Vrijwilligers dagoppas bieden vooral gezelschap en toezicht aan. De taken variëren: samen koffie drinken, een spel spelen, wandelen… Het takenpakket hangt steeds af van de noden van de klant, soms is er een concrete vraag, op andere momenten zijn onze vrijwilligers belangrijk gezelschap in de strijd tegen eenzaamheid. Vrijwilligers nachtoppas slapen in bij de mensen, en zorgen zo voor meer gemoedsrust ’s nachts. Niet alleen bij onze klanten, maar ook bij hun familie.”

Aanvulling op professionele zorg

De vraag naar dag- en/of nachtoppas blijft hoog en stijgt zelfs verder. Het is immers een deel van de oplossing om mensen langer veilig thuis te laten wonen. i-mens blijft daarom op zoek naar bijkomende vrijwilligers. Daarom organiseren we op verschillende plekken in Vlaanderen meet and greet-momenten waarin geïnteresseerden kennis kunnen maken met vrijwilligerswerk in de zorg. Als zorgvrijwilliger vorm je een belangrijke aanvulling op professionele zorg, samen met mantelzorgers.  

Waarom deelnemen?

“Benieuwd of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Wil je bijdragen aan de opbouw van een zorgzame buurt? Kom dan op 7 juni naar Pas 80, Geel en ontdek in een ongedwongen sfeer, met een hapje en een drankje, hoe vrijwilligerswerk jouw leven en dat van iemand uit je buurt kan veranderen”, aldus Lotte Similon.

Tijdens de sessie staan we onder andere stil bij wat vrijwilligerswerk is, wat dit voor jou kan betekenen en de vrijwilligerstaken van i-mens. We geven uitgebreid antwoord op vragen en laten ook een vrijwilliger aan het woord. Hij of zij getuigt over wat het voor hem of haar betekent om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Benieuwd? Kom dan zeker langs op 7 juni.

 

Praktische info:

De meet and greet gaat door op 7 juni om 13u30, Pas 80, Geel. Deelnemen kan, wel graag een seintje via het nummer 03/320 86 13 of via vrijwilligerswerk@i-mens.be

 

Politieke oproep aan de volgende regeringen

Voorzien in kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning zonder de inzet van vrijwilligers is op vandaag ondenkbaar. In de huidige regelgeving zijn er echter een aantal drempels die de verdere inzet en uitbouw van het werken met vrijwilligers belemmeren. Zo kunnen vrijwilligers niet maximaal worden ingezet, plafondbedragen staan dat in de weg. Langdurige of intensieve oppas wordt hierdoor quasi onmogelijk. Vrijwilligers bereiken hun plafond van kostenvergoedingen reeds halverwege het jaar.

i-mens vraagt daarom om het plafond van forfaitaire vergoedingen aan vrijwilligers af te schaffen voor vrijwilligers die zich inzetten voor de zorg.

 

Over i-mens

i-mens is een onafhankelijke zorgorganisatie die gespecialiseerd is in zorg aan huis, en ook actief is in kinderzorg en woonzorg. i-mens stelt in totaal 11.000 personeelsleden en 2.300 vrijwilligers tewerk en biedt huishoudhulp, thuisverpleging, gezinshulp, kraamzorg, kinderopvang en poetshulp met dienstencheques in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een zorgaanbod voor iedereen, in elke fase van het leven. Door zorg aan huis te brengen, ondersteunt en ontzorgt i-mens de mensen die beroep doen op haar hulp.

Deel dit artikel