Bingel, het digitaal leerplatform voor het basisonderwijs van leermiddelenmaker VAN IN, bestaat 10 jaar. Er zijn sinds het begin tot nu in Vlaanderen 2 miljard oefeningen gemaakt. 53% van de leerkrachten geeft aan dat Bingel 'onmisbaar' is.
In VAN IN's jaarlijkse enquête bij leerkrachten, wordt ook duidelijk hoeveel en waar er precies leerachterstand werd opgelopen door onze lagere schoolkinderen. 84% van de leerkrachten ziet leerachterstand voor wiskunde; 81% voor taal.
De differentiatiemodules (voor remediëring) in Bingel worden dan ook het meest gebruikt voor wiskunde, gevolgd door spelling en taal. 75% van de leerlingen oefent minstens wekelijks op Bingel in de klas, dat is 10% meer dan een jaar geleden. 96% van de leerlingen oefent ook graag op Bingel.
Bingel werd op de markt gebracht in januari 2011, en trapte daarmee de digitalisering van het onderwijs op gang. Meer informatie over Bingel 10 jaar vind je in een ander persbericht.
84% van alle leerkrachten lager onderwijs merkt een leerachterstand op voor wiskunde
De enquête vroeg de leerkrachten naar de leerachterstand die ze opmerkten bij hun leerlingen. 86% van alle leerkrachten merkte een leerachterstand op, waarvan 12% bij alle leerlingen.
De leerkrachten gaven ook aan voor welke vakken ze een leerachterstand opmerkten. Voor lezen merkte de grootste groep leerkrachten een grote achterstand op (47%). Voor wiskunde merkten de meeste leerkrachten een achterstand op (84%).
De cijfers per vak, voor alle leerkrachten samen (enkel beoordeeld door zij die het vak geven):
84% merkt een leerachterstand op voor wiskunde: 44% een grote leerachterstand, 39% een kleine leerachterstand;
81% merkt een leerachterstand op voor taal: 38 een grote, en 43% een kleine;
80% merkt een leerachterstand op voor lezen: 47% een grote, 33% een kleine;
77% merkt een leerachterstand op voor schrijven;
77% merkt een leerachterstand op voor spelling;
64% ziet een leerachterstand voor Frans;
55% constateert een leerachterstand voor WO.
69% van de leerkrachten gebruikt de differentiatiemodule in Bingel, tegenover 57% een jaar geleden.
De differentiatiemodule laat de leerkracht toe makkelijk oefeningen klaar te zetten voor elke leerling op maat. Differentiatie wordt met name ook actief ingezet om leerachterstand bij te werken, of anderzijds om leerlingen die vooruit zijn meer uitdaging te geven.
De leerkrachten gebruiken de differentiatiemodules veruit het meest om taken (oefeningen) klaar te zetten voor wiskunde. Van alle leerkrachten die de modules gebruiken, gebruikt 71% ze voor wiskunde, 39% voor spelling, en 33% voor taal.
Het gebruik van digitale leerplatformen op school
Wat met name leerkrachten en trouwens ook ouders het leven makkelijker maakt, is dat leerlingen heel graag oefenen met Bingel. 96% van de leerkrachten geeft aan dat de leerlingen eerder graag tot heel graag oefent met Bingel.
Dat is 1% beter dan de 95% in 2019 en 6% beter dan de 90% in 2018. Interessant detail: de lagere schoolkinderen hebben enorm veel geoefend op Bingel tijdens de lockdown, maar dat heeft hen duidelijk alleen maar extra enthousiast gemaakt voor het platform.
Er worden gemiddeld elke schooldag in Vlaanderen meer dan 1 miljoen oefeningen gemaakt op Bingel. In totaal zijn er sinds het begin tot nu al 2 miljard oefeningen gemaakt.
In de Kempen staat een dynamische groep vrouwen te popelen om uit te breken om de idealen van Soroptimist International ter harte te nemen. Op deze internationale vrouwendag wil de Kempische club, die pas 6 maanden geleden gecharterd is, de veerkracht van vrouwen nog eens extra benadrukken.
Met een interview op Geel FM en het dragen van de kleuren paars en groen zetten ze op 8 maart zowel hun club als de internationale vrouwendag in de kijker. Waarbij paars gerechtigdheid en waardigheid symboliseert en groen voor hoop staat.
In de aanloop naar het Overlegcomité van komende vrijdag, na de week time-out, blijven de experts van de GEMS bij hun advies van vorige week. "Dat gaat niet veranderen, zeker niet gezien de fragiele situatie waarin we ons bevinden. Dit is niet het moment om te gaan versoepelen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake".
Een van de hoofdbestanddelen van groenetheesupplementen beïnvloedt de gezichtsontwikkeling van kinderen met het syndroom van Down.
Door het toedienen van de groenetheesupplementen in de eerste levensjaren, komen de karakteristieke gelaatskenmerken van het syndroom minder tot uiting.
Vastgoedontwikkelaar en eigenaar CORES Development uit Antwerpen organiseert op donderdag 11 maart (19.30 uur) een online infoavond over de eerder gelanceerde toekomstplannen voor site Keirlandse Zillen.
Vlak voor de lockdown werden de plannen begin maart 2020 voorgesteld. De geplande fysieke infoavond kon op 16 maart door corona onmogelijk plaatsvinden.
De online infoavond op 11 maart - bijna één jaar later - betekent voor CORES Development de herstart van het verdere communicatie-, aanvraag- en vergunningstraject.
Vandaag speelden Club NXT en Westerlo een inhaalmatch.
De inhaalmatch eindigde op 1-1. Het is het eerste puntengewin sinds 20 november voor Club NXT.
In het klassement doet Westerlo een slechte zaak. Nummer 2 Seraing loopt verder weg. De concurrent won zijn inhaalmatch bij RWDM met 2-4. (VRT NWS)
Met toenemende verbazing blijven een aantal sectoren zich openlijk afvragen waarom er in godsnaam nog geen versoepelingen in hun sector worden doorgevoerd.
Zo tasten de uitbaters van (privé) sauna's en wellnesscentra al maanden in het duister over de redenen van verplichte sluiting.
Politiezone Noord waarschuwt voor dieven die je auto stelen zonder dat ze jouw autosleutel hebben. De afgelopen dagen zijn al 3 'keyless cars' gestolen in de regio.
Het gaat telkens om wagens van het merk BMW, maar een verklaring hiervoor is er niet.
Tom De Gent van politiezone Noord geeft enkele tips om te voorkomen dat dieven met je auto aan de haal gaan: "Leg je sleutel zo ver mogelijk van je auto weg en bewaar hem bij voorkeur ook in een metalen of loden doosje." (VRTNWS)
De helft van de Vlaamse gemeenten wil na corona vooral nog op afspraak werken. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent, naar aanleiding van "1 jaar corona in jouw gemeente".
De meeste gemeenten werken nu noodgedwongen op afspraak, om drukte aan de loketten te vermijden.
"Pano" onderzoekt getuigenissen van politiegeweld dat buiten proportie lijkt én waar beelden van bestaan.
Maar net dat filmen van de politie lokt soms extra reactie uit. Hoe moet de politie daarmee omgaan?
Geweldbeheersing is een onderdeel van de politieopleiding, maar experten stellen vragen bij de duur van die opleiding. (VRTNWS)
"Pano, Geweld Geoorloofd?", kan u vanavond bekijken om 21.25u op Eén en op VRT NWS. De uitzending herbekijken kan ook via VRT NU.
Vorig jaar werd binnen samenwerkingsverband Neteland het project van de zomerschool opgestart. Kinderen met een leerachterstand krijgen spelenderwijs extra oefeningen en kunnen zich zo verder ontwikkelen.
Lokaal bestuur Herenthout ziet het belang van het project in en besloot dit daarom met projectmiddelen en eigen financiering verder te zetten.