U bent hier

‘Iedereen Kunstenaar’ : kunsteducatief project van 8 Heistse scholen

Heist op den Berg
26.04.2019 - 13.53u
Door: Mark Jaspers

Al meer dan 10 jaar bestaan de Megascholen. Dit is een netoverschrijdende samenwerking tussen de basisscholen van Heist-op-den-Berg.
Acht scholen van de Heistse Megascholen volgen al vier jaar op rij het muzische traject 'Iedereen Kunstenaar'.

In dit traject willen de scholen de muzische disciplines beter inbedden in hun lessen en in hun totale werking. Tot de muzische disciplines behoren beeld, drama, dans, muziek, media en creatief schrijven.

Het doel is niet alleen om deze beter te integreren in de scholen, maar ook om creativiteit bij de kleuters en leerlingen te stimuleren. Zo willen ze alle talenten van de kinderen én van de leerkrachten aanspreken.

Concreet volgen ongeveer 130 leerkrachten vijf keer per jaar een bijscholing onder begeleiding van Karel Moons van Ruimtevaarder. Ruimtevaarder is een kunsteducatieve organisatie die zich specifiek inzet voor talentontwikkeling en creatief leren. Karel Moons leerde de leerkrachten een methodiek om de creativiteit van kinderen te bevorderen.

Daarnaast stimuleerde hij de leerkrachten om rond alle disciplines te werken (en dus niet enkel rond 'beeld'). Tijdens de sessies krijgen de leerkrachten wat theorie mee en gaan ze zelf aan de slag om muzische lessen te maken. In alle lessen staat de creativiteit van de leerlingen centraal. Deze lessen worden ook verzameld op een gedeeld onlineplatform, een schat aan informatie.

Ruimtevaarder geeft voorbeeldlessen in de klas, zodat de manier van werken voor de leerkrachten echt concreet wordt. Door samen te werken over de scholen heen kunnen de leerkrachten elkaar inspireren en leren ze van elkaar. Projectwerking en buurtwerking kwamen ook reeds aan bod. Zo werken de scholen ook samen om een digitaal omgevingsboek te maken waarin ze informatie over de ruime buurt met elkaar delen.

De onderwijsinspectie maakte duidelijk dat het met het muzische vorming in basisscholen slecht gesteld is. Leerlingen kunnen in die lessen zelden creatief zijn.

Daarnaast is het voor leerkrachten moeilijk om kunst van kinderen zinvol te beoordelen, laat staan dat scholen erin slagen om de muzische evolutie van leerlingen in kaart te brengen. In de toekomst gaat 'Iedereen kunstenaar' daarop inzetten.

Cultuurcentrum Zwaneberg werkt het traject organisatorisch en inhoudelijk mee uit. De gemeente Heist-op-den-Berg ondersteunt dit project met een jaarlijkse financiële ondersteuning.

Een project waarin creativiteit van kinderen en het delen van knowhow en praktijk over scholen en netten heen centraal staan: een schoolvoorbeeld en een schoon voorbeeld van duurzame samenwerking!

imageMeer nieuws

Storing slagbomen overwegen regio Herentals-Olen-Geel (UPDATE)

Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen 16.01.2021 - 10.34u

Basisschool Hallaar dicht door covid-uitbraak

Heist op den Berg 16.01.2021 - 08.45u

Pfizer moet productie in Puurs tijdelijk vertragen

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.01.2021 - 08.22u

2e fase Wensbeeld Wechelderzande afgerond

Lille 15.01.2021 - 19.00u

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.01.2021 - 15.57u

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Gemiddeld omzetverlies daalt van 13 naar 9 procent”

Kempen regio | Provincie Antwerpen 15.01.2021 - 15.56u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto