Deze uitzonderlijke zomer van 2018 illustreert elke dag het belang en het nut van het recreatieve aanbod van de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen. Of het gaat om beschutting en verkoeling zoeken in bossen en lommerrijke parken, of verfrissing en ontspanning aan het water en de zwemvijvers, de provinciedomeinen hebben het allemaal.

Met de hitte en het recordaantal bezoekers, is er ook nood aan duidelijke afspraken. Naast een rook- en vuurverbod zijn er ook enkele maatregelen op plassen waar niet mag gezwommen worden of waar extra opgeroepen wordt om zwemmertjes in de gaten te houden. Ook reglementair parkeren is bij deze drukte een absolute must.

Recordaantal bezoekers

De inwoners van de provincie Antwerpen en omstreken kennen de weg naar de provinciedomeinen maar al te goed. Zo kreeg het Zilvermeer ondertussen al meer dan 155.000 bezoekers over de vloer, terwijl dit normaal pas veel later in het hoogseizoen het geval is. De Nekker in Mechelen heeft deze zomer ook al om en bij de 75.000 mensen ontvangen, wat een serieuze stijging is tegenover de voorbije jaren.

Aan de kassa van het Arboretum Kalmthout passeerde ondertussen ook al bijna 36.000 bezoekers, wat ook heel wat meer is dan in dezelfde periode de voorbije jaren. Ze hebben daar natuurlijk met een in bloei staande, zeldzame Chinese prachtboom (Emmenopterys Henryi) een bijkomende troef.

Het zomerprogramma Terra Nova tenslotte, heeft tot nu toe ook al 1900 tickets verkocht. Avontuurlijk overnachten dicht bij huis, natuurbelevings- en bushcraft-weekends, mooie wandelingen en ontdekkingstochten, het is allemaal de perfecte manier om de hete zomerdagen te vullen en prachtherinneringen te creëren.

Maar ook opletten geblazen!

Zoals overal, heeft de hitte en de droogte ook in de provinciedomeinen een keerzijde. Het rook- en vuurverbod geldt overal en wordt streng gecontroleerd. Het risico op brand is reëel, zeker in de verdroogde Kesselse Heide en de kempense naaldbossen van Prinsenpark, Hoge Mouw en het Zilvermeer.

Enkele plassen, vijvers en vennen in de provinciale domeinen hebben erg te lijden onder de droogte. In de visvijver van het Rivierenhof in Deurne werd recent blauwalg-besmetting vastgesteld. Ga dus zeker niet in de plas, en houdt alstublieft ook je honden aan de lijn.

Je trouwe viervoeters mogen sowieso niet plonsen in de vijvers van onze domeinen, omdat ze de fragiele biotopen die erin ontstaan, kunnen beschadigen. In de Averegten in Heist-op-den-Berg is het vanaf nu ook verboden om in de ploeterplas van natuurspeeltuin Hobbeldonk te plonsen. Het waterpeil is namelijk te laag geworden door de lange droogte en daardoor is het water te ongezond.

Tenslotte willen de parken en domeinen oproepen om de Park- en Huisreglementen te respecteren. Er komen heel veel mensen genieten van het groen, maar veel mensen betekent ook dat er goede afspraken moeten zijn, die staan in de reglementen.

Parkeer bijvoorbeeld enkel waar het toegelaten is, zodat de eventuele brandwegen niet vol wagens staan, als ze nodig zijn. Ruim je afval op, want rondslingerend plastic en glas zijn de belangrijkste aanmaakmiddelen voor berm- en bosbranden.

Houd je honden aan de leiband en ga enkel in water dat expliciet dient om in te gaan. Als je in De Nekker of het Zilvermeer gaat zwemmen, houd steeds je kinderen in de gaten en laat niet alles alleen over aan de redders!

De provinciale groen- en recreatiedomeinen wensen je verder nog een hele mooie augustus! Geniet van het weer, van elkaar en van de natuur.

Meer info:
https://www.provincieantwerpen.be/vrije-tijd/parken-en-domeinen.html - vrijetijd@provincieantwerpen.be