U bent hier

#iedereenfluo : "Zichtbaar zijn in het verkeer redt mensenlevens"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
30.10.2021 - 13.55u
Door: Herman Gezelle

#iedereenfluo "Zichtbaarheid redt mensenlevens. Het gaat écht om zien en gezien worden in het verkeer", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

"Binnen het nieuwe Vlaamse Verkeersveiligheidsplan zetten we dan ook sterk in op zichtbaarheid bij alle weggebruikers.

Fluo dragen in het verkeer zorgt ervoor dat de zichtbaarheid voor aankomend verkeer in het donker maar liefst verdrievoudigt en reikt tot op 150 meter.

Zichtbaarheid en gezien worden, blijft daarmee een zeer belangrijke factor om ongevallen te vermijden. Want zelfs in een atypisch mobiliteitsjaar vielen er in Vlaanderen in 2020 nog 11 voetgangersdoden en 12 fietsdoden in het donker te betreuren." De aftrap van deze nieuwe sensibiliseringscampagne werd gegeven in Dilsen-Stokkem bij jeugdbeweging KSA Stokkem.

#iedereenfluo

'We naderen de maanden waarin de dagen het kortst zijn, de ochtendspits nog donker is en de vroege zonsondergang zorgt voor een verminderde zichtbaarheid.

Om nogmaals te benadrukken dat zien en gezien worden van levensbelang is in het verkeer, lanceert minister Peeters samen met de verkeershelden Zeppe & Zikki de campagne #iedereenfluo.

Uit de ongevallencijfers kunnen we vaststellen dat er een piek is bij het aantal verkeersslachtoffers tijdens de ochtend- en avondspits in de late herfst of de vroege winter. Zelfs in een atypisch mobiliteitsjaar ten gevolge van Covid-19 vielen er in Vlaanderen in 2020 nog 11 voetgangersdoden en 12 fietsdoden in het donker te betreuren.

Meer dan 1 op 4 voetgangersslachtoffers valt in het donker. Dit aandeel blijft stabiel ondanks het afgelopen coronajaar met o.a. sluiting van scholen en horeca, lockdown en de avondklok.

In de ongevallencijfers zien we dat de ernst van de voetgangersslachtoffers hoger is bij duisternis. 30% van het aantal zwaargewonden en doden bij voetgangers in 2020 vond plaats in het donker (d.w.z. bij dageraad-schemering of nacht).

Andere acties rond zichtbaarheid

Om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken en zoveel mogelijk leeftijdscategorieën te vatten, lopen er naast de zichtbaarheidscampagne met Zeppe & Zikki in november ook nog andere projecten met steun van de Vlaamse overheid.

Zoals het verkeersproject 'Helm Op Fluo Top' van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Basisscholen kunnen hiermee hun leerlingen stimuleren om ook tijdens de donkere maanden te voet of met de fiets naar school te komen.

Ook de jaarlijkse FLUODAG van XIU vzw staat gepland op dinsdag 16 november. Een actie om de zichtbaarheid van fietsende tieners in het donker te stimuleren.'

imageMeer nieuws

KVC Westerlo - Deinze uitgesteld door covid

Nationaal | Westerlo 21.01.2022 - 17.33u

Politie organiseert voor 13e keer "Weekend zonder alcohol achter het stuur"

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 21.01.2022 - 16.18u

Winterwandeling Lille uitgesteld naar lente

Kempen regio | Lille 21.01.2022 - 12.46u

Nieuwe Blue Deal-middelen voor {beek.boer.bodem} in vallei Kleine Nete

Nieuwe Blue Deal-middelen voor {beek.boer.bodem} in vallei Kleine Nete
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 21.01.2022 - 11.15u

Minister Crevits verlengt Vlaams beschermingsmechanisme tot eind maart

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 21.01.2022 - 09.19u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto