Woensdagavond organiseerde de vzw De Fakkel, Buurtcontactpunt De Klink, Amnesty International en Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie vzw een sociaal verkiezingsdebat in cc 't Schaliken. Een gemiste kans.



Uitgangspunt van het debat was de vraag of politieke partijen in Herentals echt rekening houden met kwetsbare gezinnen.

In plaats van daarbij over de 4 thema's cultuur, gemeenschapsvorming, wonen en energie de lijsttrekkers in discussie te laten gaan, werden er stellingen geformuleerd waarover dan gezelllig werd gekeuveld. De lijsttrekkers van de meerderheidspartijen konden daarbij gebruik maken van actuele cijfers, en het was misschien handig geweest dat er op basis van cijfers stellingen konden geformuleerd worden.

Bovendien waren de stellingen zo geformuleerd dat je als politieker er niet anders dan mee akkoord kon gaan want : iedereen vindt dat de energieprijzen te hoog zijn, dat uithuiszettingen niet kunnen en dat de vrijetijdspas moet uitgebreid worden.

Moderator Dirk Kennis van het 'Nieuwsblad van Geel' was te weinig op de hoogte van de Herentalse situatie om die discussie aan te zwengelen.

Misschien moeten de Fakkel en De Klink nog meer werkingsmiddelen krijgen om nog meer hun mensen te mobiliseren en te informeren.

Er blijkt nog veel verdoken armoede te zijn in Herentals en niemand heeft daarvoor oplossingen in petto.

Na het debat bleek bij een stemming onder de aanwezigen de sp.a. het meest in de smaak van het publiek te vallen.   Heel wat mensen hadden echter toen de zaal al verlaten.

Voor het debat zijn er 96 stembriefjes ingevuld:
-SP.A: 29,30%
-CD&V: 26,27%
-Groen: 20,21%
-N-VA: 15,16%
-HNM: 4,4%
-Vlaams Belang: 2, 2%

Na het debat 82 briefjes:
SP.A: 32,39%
CD&V: 19,23%
Groen: 14,17%
N-VA: 8,10%
HNM: 6,7%
Vlaams Belang: 3,4%.

Het publiek bestond voor het merendeel uit opgetrommelde partij-aanhang.