Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

IJD maakt met haar adventscampagne ‘Kring tot kerst’, ook in de Kempen Neteland

IJD

IJD, de jeugddienst van de katholieke kerk, lanceert op deze eerste adventszondag haar adventscampagne. Dit jaar wil de jongerenorganisatie een bijdrage leveren om de eenzaamheid in Vlaanderen tijdens de advents- en kerstperiode te doorbreken.

IJD biedt hiervoor zowel digitaal als geprinte postkaarten aan om scholen, jongeren- en kansengroepen, bisdommen en gezinnen samen aan het schrijven te zetten.

Ook de leden van IJD gaan tijdens de adventsperiode bij verschillende groepen en scholen langs om mee te schrijven. Via de site www.advent.ijd.be kom je meer te weten over de campagne en hoe je hier aan deelneemt. Doorheen de adventsperiode breidt de kring van ontvangers steeds uit. Elke adventsweek krijgt deze kring steeds een extra laag, zodat uiteindelijk heel wat mensentegen Kerstmis een postkaart in hun bus ontvangen hebben.

IJD start de campagne met de verspreiding van 30.000 kaarten. Andere organisaties zullen met hun eigen kaarten de campagne ondersteunen. Ook digitaal zijn de kaarten beschikbaar. We hopen dat tegen Kerstmis minstens een kwart van de Vlamingen zich betrokken voelt bij de campagne.

Voorzitter Wim Selderslaghs roept iedereen op om dit ambitieuze plan van het jongerenpastoraal te helpen realiseren. Hij vat de campagne zo samen: “Door mee te doen aan deze actie, grijp je de kans om al schrijvend het licht te laten schijnen. Voor vele anderen, die anders wellicht niet de ontvangers zouden zijn van ‘hoop-’ en ‘vreugde-‘ en ‘licht-’ kaarten.

Maar ook voor jezelf; omdat schrijven even tijd vraagt, bewust zijn, en zo ook in jou het licht van de menswording kan groeien en kan gaan stralen…” De campagne gaat op de 1ste zondag van de advent bij scholen en aangesloten groepen van start. Leerlingen en leden schrijven een postkaart aan hun leerkrachten/begeleiders.

Ook werknemers van de verschillende bisdommen kunnen onderling op de verschillende bureaus postkaarten naar elkaar versturen. De 2e zondag van de advent breidt de kring uit. Leerkrachten en begeleiders schrijven postkaarten naar verschillende kansengroepen.

Leerlingen, leden, en werknemers zijn vrij om hierbij aan te sluiten en ook een postkaart naar kansengroepen te sturen. De 3e zondag van de advent wordt de kring opnieuw uitgebreid. De kansengroepen versturen op hun beurt postkaarten naar hun buren. Iedereen die al eerder een kaart schreef, wordt ook hierbij uitgenodigd om een boodschap naar hun buren te schrijven.

De 4e zondag van de advent wordt de laatste ronde van postkaarten verstuurd.  Alle voorgaande groepen kunnen hierbij hun postkaarten naar de vrienden en familie rondom hen sturen.

“We maken ook bewust de verbinding tussen sociale media en fysieke kaartjes”, zegt directeur Sofi Van Ussel. “Onze kaartjes creëren kansen tot ontmoeting in de straat, maar ze geven bijvoorbeeld ook gevangenen een stem buiten de muren. Op die manier ondersteunen we de campagne van Welzijnszorg die oproept om digitale uitsluiting tegen te gaan.”

De jongerenorganisatie IJD hoopt ook dat deze campagne digitaal zal leven . Iedereen kan dus tijdens het schrijven filmpjes en foto’s maken en deze ofwel in samenwerking met IJD en/of via hun eigen sociale media delen.

Ook wanneer mensen een kaartje ontvangen, kunnen ze dit op sociale media posten.

De hashtag die hiervoor zal worden gebruikt is #kringtotkerst. Ook organisaties die hun eigen kerstkaarten hebben, kunnen zo het project ondersteunen door hun schrijfmomenten met de hashtag op sociale media te delen en IJD hierin te taggen.

Om mee te doen met de adventscampagne en postkaarten te bestellen kan je contact opnemen met de plaatselijke IJD-dienst of mailen naar katelijne.verhelst@ijd.be

Er zullen de komende weken ook in de buurt van Herentals en de Kempen IJD-acties ondernomen worden.
Ook op 8 december met heel wat studenten bij Thomas More in Geel.'

IJD

Deel dit artikel