Het jaarlijkse smelten van ijs op Antarctica gebeurt sneller dan ooit tevoren. Het tempo ligt ongeveer zes keer hoger dan veertig jaar geleden. Dat veroorzaakt een steeds grotere stijging van de zeespiegel, waarschuwen wetenschappers.

Het smelten van het ijs op Antarctica is verantwoordelijk voor een stijging van 1,4 centimeter van de zeespiegel tussen 1979 en 2017, blijkt uit een rapport van het wetenschappelijke tijdschrift Compte-Rendus De l'Académie Américaine Des Sciences. Volgens Eric Rignot, professor aan de Universiteit van California (Irvine) zal er - als het ijs even snel blijft smelten als verwacht - daardoor de komende jaren een rampzalige stijging van de zeespiegel ontstaan.

40 miljard ton ijs versus 252 miljard ton

Marinebiologe Gudrun De Boeck: "Stijging zeespiegel zal sneller gaan dan verwacht, stormen kunnen krachtiger worden"

Uit eerdere studies blijkt dat een stijging met 1,8 meter tegen 2100, wat een van de meest pessimistische voorspellingen is, talrijke kuststeden zou doen overstromen.

Een miljoenenbevolking zou worden getroffen

Voor de nieuwe studie, waarvan de conclusies gisteren gepubliceerd zijn, hebben de wetenschappers het langste onderzoek ooit gevoerd naar de ijsmassa in 18 regio's op Antarctica. Ze gebruikten gegevens van luchtfoto's in hoge resolutie vanuit vliegtuigen van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en radarbeelden van satellieten van verschillende ruimtevaartagentschappen.

Ze toonden aan dat Antarctica tussen 1979 en 1990 gemiddeld 40 miljard ton ijs per jaar verloor. Van 2009 tot 2017 werd dat ieder jaar 252 miljard ton. Meer verontrustend is dat wetenschappers vaststelden dat gebieden in het oosten, dat in tegenstelling tot het westen beschouwd werd als relatief "bestand tegen verandering", nu ook al veel ijs verliezen.

Nederland en Belgische kust hebben een probleem

Niels Souverijns, klimatoloog aan de KU Leuven, die het onderzoek bekeek, stelt in "De ochtend" dat we de gevolgen zullen voelen, zeker tegen het einde van de eeuw. "Nederland heeft al een groot probleem als de zeespiegel stijgt. Het land ligt voor een groot deel onder zeeniveau en waarschijnlijk zullen hun dijken moeten uitbreiden. Hetzelfde geldt voor onze Belgische kust. We hebben nu ook weer gezien dat er veel kust-erosie kan optreden, dat is een gevolg van de stijging van de zeespiegel."

Volgens Souverijns kan dat proces nog gestopt worden: "We moeten zo snel mogelijk maatregelen nemen om de klimaatverandering tegen te gaan." De voornaamste reden dat we het ijs in sneltempo zien smelten op Antarctica is het opwarmen van de oceanen. "De oceanen staan in contact met Antarctica en die zorgen ervoor dat het smelten gebeurt aan zowel de onder- als bovenkant van het ijs", aldus Souverijns. (VRTNWS)