Netwerk Brandweer, het netwerk van de Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones, lanceert een nieuwe bewustmakingscampagne: #Ikknalzondervuurwerk. We doen dit omdat we weten wat de gevolgen zijn van zelf vuuwerk afsteken. Hierbij krijgen we de steun van VVSG en Dierenwelzijn Vlaanderen.
Ons campagnebeeld met de hashtag #ikknalzondervuurwerk zegt genoeg: honden zoals Charlie op de foto – en dieren in het algemeen – schrikken erg van die knallen. Brandweermannen zoals Rob – en alle andere hulpverleners van dienst tijdens de feestdagen – moeten meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en brand of schade door vuurwerk blussen of herstellen.
Daarom zegt de brandweer "Ik knal zonder vuurwerk", omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn. Bovendien verbiedt een decreet van 26 april 2019 alle vuurwerk.
Hoe verloopt onze campage?
We lanceren de hashtag #IkKnalZonderVuurwerk via onze gelijknamige website en alle bijbehorende sociale mediakanalen.
We vragen aan iedereen die onze campagne wil ondersteunen, om onze berichten te liken en te delen.
Mensen kunnen zelf – al dan niet met hun huisdier – het gezicht worden van de campagne, door een zelfportret te 'omkaderen' met onze #ikknalzondervuurwerk-kader en de hashtag #Ikknalzondervuurwerk toevoegen. Die foto kunnen ze dan delen op hun eigen sociale mediakanalen.
Start campagne #IkKnalZonderVuurwerk
We lanceren onze campagne donderdag 12 december 2019 om 14:00 uur en vragen aan jou – eigenlijk aan iedereen – om vrijwel meteen na publicatie die donderdagnamiddag onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram te liken en te delen. Daarna posten we regelmatig nieuws en hopen we heel wat mensen mee te krijgen die de hashtag #Ikknalzondervuurwerk willen promoten!
Partners campagne #IkKnalZonderVuurwerk
Deze bewustmakingscampagne is een initiatief van Netwerk Brandweer - alle Vlaamse hulpverleningszones – met de steun van de VVSG (vereniging van Vlaamse steden en gemeenten) en Dierenwelzijn Vlaanderen.
Onze campagnetekst zegt waarom we knallen zonder vuurwerk
Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar?
De Vlaamse brandweer geeft je 7 goede redenen om dit niet te doen!
1. Verboden
De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om voor jou een uitzondering te maken, maar dan moet je dit ruim op tijd schriftelijk aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een GAS-boete krijgen.
2. Levensgevaarlijk
Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.
De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.
Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat.
3. Risico op brand
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.
4. Het zorgt voor dierenleed
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.
5. De hulpdiensten blijven beschikbaar
Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
6. Superongezond
De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.
7. Gratis
Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!
Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar hun slogan "Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn."
Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort?
Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Campagnemateriaal
Je kan onze campagne bekijken op de website www.ikknalzondervuurwerk.be en ons vanaf woensdag 11 december 2019 ook volgen op de volgende sociale mediakanalen:
• Facebook: http://facebook.com/ikknalzondervuurwerk
• Instagram: www.instagram.com/ikknalzondervuurwerk
• Twitter: https://twitter.com/Ikknalzonder
Wie besmet geraakte met het coronavirus of als een hoog risicocontact aanzien wordt, moet verplicht een aantal dagen in quarantaine.
Vanaf heden zal de lokale politie van Berlaar hierop toezien en de inwoners effectief aan een controle ondewerpen. Staat de politie voor een egsloten deur wacht een boete van 250 euro.
Quarantaineprotocol
In de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Olen, op de locatie waar vroeger garage Mertens gevestigd was, verschijnt binnenkort het energiezuinige nieuwbouwproject Basalt, met 26 stijlvolle appartementen en 9 woningen rond een schitterende gemeenschappelijke parktuin.
Uniek wonen in het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Van 5 tot en met 12 februari is het de Week tegen Pesten. Auteur Joris Peeters schreef met Ik kan vliegen een gevoelig en teder verwoord verhaal over het thema. Het raakt ons met verbazing, verontwaardiging en boosheid. Maar geeft ook hoop. De inspirerende en aangrijpende tienerroman Ik kan vliegen maakt pesten bespreekbaar.
Het verhaal
Eind vorig jaar kocht Natuurpunt, met de financiële hulp van de gemeente Tessenderlo, 17 ha bos aan op de Baalberg in Tessenderlo. Dit bos, gelegen vlakbij het centrum van de gemeente, zal een welkome aanvulling zijn op het bestaande groen.
Door de coronapandemie werd het belang van kwaliteitsvolle natuur in de buurt nog maar eens duidelijk. Door de aankoop door Natuurpunt zal het bos voor eeuwig beschermd zijn en op een waardevolle manier beheerd worden.
De coronacrisis heeft gezorgd voor een terugval van het aantal dienstencheques in 2020. Vorig jaar werd meer dan een vijfde minder dienstencheques aangekocht dan in 2019.
In totaal werden ook bijna een vijfde minder dienstencheques gebruikt en uitbetaald aan de dienstencheque-ondernemingen dan het jaar ervoor. Om tegemoet te komen aan de bijkomende kosten en de weggevallen inkomsten, kende Vlaams minister van Werk Hilde Crevits vorig jaar ruim 75 miljoen euro extra subsidies toe aan de dienstenchequesector.
Vandaag ontvingen alle leden van de coronacommissie van de stad Herentals een mail van Liese Bergen, voorzitster van sp.a Herentals. Liese vraagt om een positieve, creatieve en lokale vaccinatiecampagne te organiseren.
Campagne met lokale helden
Liese Bergen: "De locatie waar ons vaccinatiecentrum komt, is bekend. Nu moeten we proberen om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.
Vandaag is de crisiscel opnieuw bijeengekomen om de situatie in de gemeentelijke basisschool in Hulshout te bekijken.
Na een vermoedelijke besmetting van een leerling in een ander leerjaar, lijkt het virus zich over de klassen heen te verspreiden.
Daarom werd beslist de hele vestiging van de Strepestraat uit voorzorg te testen en ook in quarantaine te plaatsen.
De volledige lagere school (1e tot en met 6e leerjaar) van De Zandloper in Rauw gaat volledig dicht tot en met woensdag 3 februari. Om de virusuitbraak in de school zo snel mogelijk onder controle te krijgen, worden alle leerlingen dinsdag 26 januari voor een eerste keer preventief getest.
Een tweede test volgt zeven dagen later. Alle ouders van de betrokken leerlingen krijgen morgenvoormiddag een telefoontje om snel een afspraak in het testcentrum in ecocentrum De Goren in te plannen.
Vandaag staat de bespreking van het Kroonplan en de verdeling van de middelen van het Vlaams Noodfonds op de agenda van de Westelse gemeenteraad. Maandenlang is er door bestuur en administratie naarstig gewerkt aan dit Kroonplan.
Door de geldende coronamaatregelen in 2020 konden een aantal van de markten niet doorgaan. Om dit te compenseren heeft het lokaal bestuur van Herenthout beslist om voor de marktkramers met een abonnement een tegemoetkoming te voorzien in het standgeld voor 2021.