Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Illustratrice Vageinig schenkt menstruatieproducten aan lokaal bestuur

Vanmorgen overhandigde Margot Cattersel van @Vageinig menstruatieproducten aan team Gelijke Kansen van Heist-op-den-Berg. Margot is een Beerzelse illustratrice, historica en activiste met roots in Heist-op-den-Berg, die bepaalde thema’s via snedige cartoons wil scherpstellen. Ze kocht de 400 pakken maandverband, 80 dozen tampons en 20 menstruatiecups aan met de opbrengst van haar actie Spread Your Wings. Voor die actie ontwierp ze unieke pins.

Margot wil het probleem van menstruatiearmoede onder de aandacht brengen. Het is gek dat we in een wereld leven waarin menstruatieproducten nog zoveel geld kosten, terwijl ze eigenlijk voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn.

Armoede – die nog meer in de hand wordt gewerkt door de stijgende energieprijzen – dwingt steeds meer vrouwen tot keuzes. Een pak maandverband of tampons kost meer dan een brood.

Na gesprekken met vrouwen in armoede wilde Margot de handen uit de mouwen steken. Ze ontwierp en produceerde pins in de vorm van een maandverband en verkocht ze tijdens haar actie ‘Spread Your Wings’. 200 pins leverden 1.000 euro op en daarmee kocht Margot verschillende menstruatieproducten, die ze overhandigt aan team Gelijke Kansen van Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg. Zij zullen de producten herverdelen, onder andere via de sociale kruidenier, en ervoor zorgen dat ze bij de juiste mensen terechtkomen. Ook scholen en verenigingen zullen een deel van de producten krijgen.

We kunnen niet de hele wereld veranderen. Maar we kunnen wel een verschil maken voor onze omgeving. Hopelijk hebben we voor een aantal vrouwen in armoede een kleine zorg van hun schouders kunnen halen.'

Deel dit artikel