Het Leuvense Imec en het Eindhovense Holst Centre hebben na tien jaar intensief onderzoek een doorbraak bereikt in het draadloos doorsturen van muziek met hoge kwaliteit en laag energieverbruik.

Bestaande draadloze audiosystemen kampen voornamelijk met twee beperkingen: kwaliteit en stroomverbruik. Het Holst Centre in Eindhoven en Imec in Leuven hebben nu een oplossing voor het snel uitvallen van of storingen bij dergelijke systemen: een chip die langdurig draadloos muziek beluisteren met hoge kwaliteit mogelijk maakt. In vergelijking met Bluetooth of andere bestaande standaarden, is de chip tot 5 keer energiezuiniger. Muziek versturen kan over een afstand tot 20 meter. Er is geen storing mogelijk van andere draadloze signalen. Objecten in de ruimte maken het signaal alleen maar beter.

Breed spectrumDe voor de chip gebruikte breedbandtechnologie Impulse Ultra-wideband (UWB) werkt op een fundamenteel andere manier dan gebruikelijke draadloze standaarden. In plaats van met relatief hoge intensiteit uit te zenden op een bepaalde frequentie, werkt UWB bij veel lagere intensiteiten, maar dan over een breed spectrum. Op die manier blijft UWB als het ware 'verborgen' tussen de ruis van andere signalen en kan het er ook nooit mee in conflict komen. Kunst is om het signaal uiteindelijk weer te ontcijferen. Meteen een van de redenen waarom de huidige doorbraak pas na tien jaar intensief onderzoek gerealiseerd werd. Als toetje laat de technologie ook plaatsbepaling of 'indoor gps' toe. (belga/tma)