Imec, het toonaangevende onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie, KU Leuven en PragmatIC Semiconductor, wereldleider in flexibele elektronica, hebben een snelle, plooibare en energiezuinige 8-bit microprocessor gemaakt.
De microprocessor integreert 16.000 dunnefilm-transistoren op een chip van 24,9mm2 en kan complexe code correct uitvoeren.
Om de werking te demonstreren, lieten de onderzoekers het iconische spelletje Snake draaien op de microprocessor. In de toekomst zullen flexibele microprocessoren toelaten om rekenkracht te geven aan tal van toepassingen binnen het Internet-of-Things, zoals aan sensoren in huis of aan productverpakkingen.
De ontwikkeling van flexibele elektronica is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Mede dankzij onderzoek dat op imec werd gevoerd, vind je de flexibele circuits vandaag al terug als RFID-tag in allerlei productverpakkingen, verbinden ze papieren speelkaarten met de cloud, doen ze dienst als slimme pleister en drijven ze dunne beeldschermen aan.
Kloppend hart van deze technologie zijn dunnefilm-transistoren – gemaakt uit bijv. metaaloxides – aangebracht in dunne laagjes op een plastiek folie. Op gebied van rekenkracht kunnen dunnefilm-transistoren lang niet tippen aan de klassieke silicium-transistoren.
Ze hebben dan ook niet de bedoeling om deze te vervangen, maar wel om andere toepassingen mogelijk te maken. Niet alleen is de elektronica flinterdun en flexibel, waardoor de circuits haast onzichtbaar in allerlei objecten kunnen worden geïntegreerd. Ze zijn bovendien een pak goedkoper: chips van één eurocent worden stilaan realiteit.
Maar om nog meer rekenkracht te kunnen geven aan alledaagse objecten, ontbreekt er vandaag de dag nog één belangrijk element: de flexibele rekenchip of microprocessor die complexe berekeningen kan uitvoeren. In voedingsverpakkingen of drankkartons zou zo'n flexibele microprocessor in combinatie met een versheidssensor dynamisch kunnen berekenen hoelang het product nog vers blijft.
Hij zou ook allerlei sensoren in en rond het huis (camera, temperatuursensor, CO2-sensor) intelligent met elkaar kunnen verbinden en aansturen. Een snelle rekenchip in een wearable zou ook snel variërende data (zoals je hartslag of bewegingen van spieren) beter kunnen verwerken.
Kortom, een flexibele, goedkope rekenchip zou meer rekenkracht en connectiviteit kunnen geven aan het Internet of Things (IoT).
Kris Myny, Principal Scientist bij imec: "Toen we een tiental jaar geleden bij imec begonnen met de ontwikkeling van plooibare microprocessoren waren die qua eigenschappen en complexiteit vergelijkbaar met de siliciumchips uit de jaren 1970.
Om ze bruikbaar te maken voor IoT-toepassingen, moesten ze een pak sneller en kleiner worden. Ook hun energieverbruik moest naar beneden, aangezien heel wat IoT-toepassingen gedurende maanden of langer op een kleine batterij moeten kunnen werken. Dat bracht heel wat uitdagingen mee op het gebied van chipontwerp."
Een ander struikelblok was de fabricage. Microprocessoren op basis van silicium worden op grote schaal gemaakt met betrouwbare, robuuste productieprocessen. De fabricage van flexibele elektronische circuits speelde zich tot voor kort enkel af in het labo.
Kris Myny: "In onze flexibele microprocessor hebben we, mede dankzij de FlexLogIC® Fab service van onze partner PragmatIC, 16.000 dunnefilm-transistoren geïntegreerd op een oppervlakte kleiner dan een vingernagel. Dat aantal is uiteraard niet vergelijkbaar met de miljarden transistoren die vandaag in de krachtigste siliciumchips zitten.
Maar de microprocessor is wel al in staat om voldoende rekenkracht te geven aan sensoren en actuatoren voor het IoT. Voor de eerste keer tonen we ook aan dat onze flexibele microprocessor reële complexe code correct kan uitvoeren: we zijn erin geslaagd om er het populaire Snake spel op te laten draaien.
Deze realisatie is een mooi afsluitstuk van de startersbeurs die ik in 2016 van de Europese Onderzoeksraad (ERC) kreeg om een dergelijke doorbraak in dunnefilm-technologie mogelijk te maken."
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ERC startersbeurs FLICs onder grant agreement No 716426 binnen het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.
Foto van imec's 8-bit flexibele microprocessor naast een €2 muntstuk
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.'
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.
TW Classic 2023 is vanochtend in minder dan één uur uitverkocht. De hoofdact voor het festival op 18 juni is Bruce Springsteen. Zijn komst werd na de editie van dit jaar van TW Classic aangekondigd. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt.
Het wordt de derde keer dan Springsteen met zijn vaste begeleidingsgroep The E Street Band op TW Classic zal spelen, na concerten in 2013 en 2016. Die laatste show in Werchter duurde maar liefst drie uur.
De correctionele rechtbank van Turnhout beveelt de internering van een 34-jarige vrouw uit Zulte.
Zij heeft tussen januari en april 2021 verschillende haatdragende reacties geplaatst op het Instagram-account van Natalia.
De Kempense zangeres diende daarvoor een klacht in.
Op vrijdag 1 juli organiseren Groene Kring Turnhout en Groene Kring Hoogstraten hun tweejaarlijkse tractorenrondrit voor 50 personen met een beperking.
Zo zorgen ze voor een fantastische dag voor de bewoners van het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
De tractorencolonne verzamelt vrijdag om 12.30 uur aan de brandweerkazerne in Merksplas. Om 13.00 uur start de rondrit aan het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor en trekt ze naar de schapenboerderij en ijsmakerij van de familie Vaneleke.
Op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde een zonnekijkdag.
Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon kijken. Ook ASH-Polaris, de amateursterrenkundigen van Herentals, doen mee.
'Zondagvoormiddag staan we met onze kijkers aan de schoolpoort lagere school De Vesten, meer bepaald tussen 9u30 en 13 uur in de buurt van het ronde punt aan het Administratief Centrum', zegt Tom Olyslaegers.
De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden.
De ministers die bevoegd zijn voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.
Het Europees Parlement moet het compromis wel nog goedkeuren. (VRTNWS) Foto rr.
Dit is 'de buit' na één grondige veegbeurt op het skatepark en het multifunctionele sportveld in de Rivierstraat Mol.
'Jammer genoeg is dit niet de eerste keer en zou dit eigenlijk niet de taak mogen zijn van onze twee medewerkers die instaan voor de netheid van het Centrum. Er staan nochtans twee vuilnisbakken op het terrein', klinkt het op het gemeentehuis Mol.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen.
AWV wil de verkeersveiligheid op en rond de kruispunten verbeteren, waarbij de veiligheid van fietsers de absolute prioriteit krijgt. Dinsdagavond 28 juni werden de ontwerpplannen tijdens een online vergadering aan de rechtstreeks betrokken buurtbewoners voorgesteld.
De tweedejaarsstudenten bachelor Bouw van de Thomas More-hogeschool in Geel realiseerden in de voorbije maanden heel wat interessante projecten in opdracht van diverse bouwheren.
Twee daarvan worden deze week officieel ingehuldigd: vier observatieplatformen voor Regionaal Landschap de Voorkempen en een heus amfitheater voor de Scouts in Ravels.