U bent hier

Imec en Bloomlife ’s werelds eerste ECG-chip voor thuismonitoring van ongeboren baby

Neteland
14.05.2019 - 10.14u
Door: Mark Jaspers

Tijdens FutureSummits 2019 dat deze week in Antwerpen plaatsvindt, presenteren imec – 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie – en Bloomlife (een spin-off van imec Nederland) de beatle-IC.

Dit is een prototype van 's werelds eerste draagbare 5-kanaals elektrocardiogram (ECG)-chip die de hartslag en beweeglijkheid van een foetus continu en nauwkeurig monitort.

Met deze chip, die twee belangrijke welzijnsindicatoren van de ongeboren baby meet, leggen imec en Bloomlife de basis voor een thuismonitoringsysteem dat het foetale ECG nauwkeurig kan opmeten vanaf week 20 in de zwangerschap.

Een zwangerschap luidt typisch een periode in van negen maanden opwinding en blije verwachting. Toch worden aanstaande ouders vaak ook geconfronteerd met periodes van onzekerheid over het welzijn van hun kind – vooral tussen doktersbezoeken in.

Thuismonitoringsystemen kunnen een deel van die onzekerheid wegnemen en waardevolle inzichten en gegevens opleveren. Helaas zijn de oplossingen die vandaag worden aangeboden doorgaans beperkt tot het opvolgen van de gezondheidsparameters van de moeder, of het monitoren van weeën – en enkel geschikt voor momentopnames.

Daarnaast verbruiken bestaande chips te veel energie om geïntegreerd te kunnen worden in draagbare oplossingen. Met andere woorden: zij zijn niet in staat om realtime, continue informatie aan te leveren over het welzijn van de ongeboren baby.

De Beatle-IC van imec en Bloomlife is een prototype van 's werelds eerste draagbare 5-kanaals ECG-chip die de hartslag en beweeglijkheid van een baby continu, nauwkeurig en op een gebruiksvriendelijke manier registreert.

En dat vanaf week 20 in de zwangerschap. De chip kan worden geïntegreerd in een kleine, comfortabele wearable en is gekoppeld aan een app waarmee zwangere vrouwen het welzijn van hun baby eenvoudig van thuis kunnen monitoren.

Eric Dy, co-founder en CEO van Bloomlife: "In een volgende stap gaan we de technologie onderwerpen aan een klinische studie, zodat we de meetresultaten van de chip verder kunnen valideren.

Op termijn zijn we niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan worden gebruikt. We zijn heel enthousiast over de resultaten die we tot nu toe hebben geboekt; en dat vanuit onze persoonlijke missie, namelijk het ontwikkelen en aanbieden van broodnodige innovatieve oplossingen die de grootste uitdagingen in de prenatale zorg – waaronder vroeggeboorte – aanpakken."

"Dit resultaat in samenwerking met Bloomlife is een concreet voorbeeld van hoe de expertise van imec op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën zich vertaalt in steeds kleinere, nauwkeurigere en energie-efficiëntere componenten die hun weg vinden in hele diverse toepassingen", zegt Nick Van Helleputte, R&D manager connected health bij imec.

"Zeker bij het ontwikkelen van slimme gezondheidsoplossingen kan imecs onderzoek naar draagbare technologie en kunstmatige intelligentie partnerbedrijven een aanzienlijke voorsprong geven.

De samenwerking met Bloomlife is volledig in overeenstemming met onze ambitie om draagbare gezondheidstechnologie binnen het bereik van iedereen te brengen en mensen te helpen gezondheidsparameters gedurende langere perioden bij te houden – zodat gezondheidsrisico's en oorzaken van ziekte makkelijker geïdentificeerd kunnen worden."

De ontwikkeling van deze de Beatle-IC werd financieel ondersteund door VLAIO.

imageMeer nieuws

'Topzomer in het vooruitzicht in Herentals'

'Topzomer in het vooruitzicht in Herentals'
Herentals 09.07.2020 - 17.48u

Sint-Amandskerk heeft nieuwe wijzers

Sint-Amandskerk heeft nieuwe wijzers
Geel 09.07.2020 - 17.13u

Professor Pierre Van Damme over mondmaskers: "Niet langer wachten met verplichting"

Professor Pierre Van Damme over mondmaskers: "Niet langer wachten met verplichting"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 09.07.2020 - 13.42u

Organisator Vakantiesalon failliet: "Beurzen hebben dringend nood aan perspectief"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 09.07.2020 - 12.39u

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.45u

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie
Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.21u

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona
Kempen regio | Laakdal regio 09.07.2020 - 10.32u

One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group

 One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group
Herentals | Internationaal | Kempen regio 09.07.2020 - 09.28u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto