Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent stellen vandaag een prototype voor van een elektronische contactlens die de menselijke iris nabootst.
Deze veelbelovende technologie vormt een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde of ontbrekende iris. Om de slimme contactlens op de markt te brengen, zullen imec en UGent een nieuwe spin-off oprichten: Azalea Vision.
De menselijke iris regelt de hoeveelheid licht die in het oog valt door de pupil te vernauwen of te verwijden. Mensen waarbij de iris gedeeltelijk of volledig ontbreekt - bijvoorbeeld door de genetische aandoening aniridie - zijn extreem gevoelig voor licht en hebben een verminderde zichtscherpte.
Er bestaan al kunstmatige oplossingen om de lichthoeveelheid te regelen - zoals statische contactlenzen met een vaste iris, kunstmatige irisimplantaten of een bril met variabele transparantie – maar die bootsen nog niet de volledige functionaliteit van de iris na, waardoor patiënten bijvoorbeeld niet scherp zien.
Om zowel de lichttransmissie als de scherptediepte te verbeteren, ontwikkelde het Centre for Microsystems Technology (een imec-geaffilieerde onderzoeksgroep aan de UGent) een elektronische lens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen.
In de lens zit LCD-technologie geïntegreerd met ringvormige pixels die de beweging van de iris perfect nabootsen. Die bewegingen worden aangestuurd door ultradunne elektronica, waaronder een oogknipperdetector en een fotodiode die de hoeveelheid binnenvallend licht detecteert.
Het volledige systeem verbruikt weinig energie (148 nW), waardoor de lens enkel 's nachts hoeft te worden opgeladen. Dat gebeurt draadloos, via een ingebouwde NFC-chip (near-field communication).
De gunstige optische effecten van de elektronische lens werden aangetoond in een labo-omgeving bij verschillende lichtomstandigheden en met behulp van simulaties op basis van 3D-data van een aniridiepatiënt.
De onderzoeksresultaten werden vandaag gepubliceerd in Scientific Reports van Nature. Ze zijn het gevolg van een samenwerking tussen het Centre for Microsystems Technology, Holst Centre (een innovatiecentrum van imec en TNO in Nederland) en het Spaanse Instituto de Investigación Sanitaria Fundación Jiménez Díaz.
"Door onze expertise op vlak van flexibele elektronica, vloeibare kristal (LC)-technologie, laagvermogen chipontwerp en hybride integratie te combineren, zijn we erin geslaagd om de iris na te bootsen in een contactlens", zegt onderzoeksprofessor Andrés Vásquez Quintero (imec/UGent).
"In tegenstelling tot de huidige oplossingen kan deze elektronische irislens niet alleen de hoeveelheid invallend licht regelen, maar ook de scherptediepte verbeteren. Daarmee hebben we het potentieel aangetoond van een medische oplossing voor mensen met oogafwijkingen aan de iris, waarvan er wereldwijd zo'n 20 miljoen zijn."
In de volgende fase zal het prototype verder ontwikkeld worden zodat de elektronische contactlens klinisch gevalideerd kan worden. Dat zal gebeuren binnen Azalea Vision, een incubatieproject van imec en UGent rond deze technologie.
De ambitie van Azalea Vision is om een contactlens op de markt te brengen die een oplossing biedt voor alle oogaandoeningen die tot verminderde lichtgevoeligheid en scherptediepte leiden.
"We zijn ervan overtuigd dat de artificiële irislens alles in zich heeft om een gamechanger te worden in de oogheelkunde", zegt Luc Van den hove, president en CEO van imec.
"Om het team verder te ondersteunen in zijn ambities om deze veelbelovende technologie te commercialiseren, zijn we met het investeringsfonds imec.xpand een incubatieproject opgestart. Dat is het doel van imec: meerwaarde voor de samenleving creëren door middel van baanbrekende onderzoeksresultaten en spin-off-creatie."
"Het Azalea Vision-initiatief draagt bij aan onze jarenlange trackrecord in het creëren van spin-off's op het gebied van de fotonica en microsystemen", aldus Rik Van de Walle, rector van de Universiteit Gent.
"Veel van deze nieuwe bedrijven richten zich op belangrijke medische problemen en er zijn nog verschillende andere initiatieven in voorbereiding."
Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen lanceert met steun van 21 gemeenten, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen 'de gele doos' in de regio Kempen.
De gele doos is een doos voor belangrijke medische en andere informatie voor hulpdiensten. Je bewaart ze in de koelkast.
Boost voor onze lokale bedrijven via Vlaamse Veerkracht
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) geeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de opdracht voor de ombouw van 75.000 lichtpunten in eigen beheer naar verlichtingspalen met LED-verlichting langs 5.700 km gewestwegen.
Op zondag 7 maart zwaait Beeldentuin Hugo Voeten in Geel de poorten weer open voor bezoekers! In dit indrukwekkende park van 15ha zijn honderden sculpturen uit de privécollectie van ondernemer Hugo Voeten (1940 - 2017) te bewonderen.
Hij was een gepassioneerd kunstverzamelaar met een eclectische smaak. De kunstwerken gaan een unieke dialoog met het landschap aan. Een bezoek verloopt volledig coronaveilig via een uitgestippeld parcours en met verplichte reservatie vooraf.
De Verenigde Naties hebben een alarmerend rapport uitgebracht over onze uitstoot van broeikasgassen.
Met wat momenteel op tafel ligt na het klimaatakkoord van Parijs, zouden we maar een fractie halen van de beoogde klimaatinspanningen tegen 2030: 1 procent reductie van de wereldwijde uitstoot, terwijl 45 procent nodig is om een klimaatcatastrofe te voorkomen.
"We staan nog mijlenver van waar we zouden moeten staan. Dit is code rood".
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits breidt tijdelijk de transitiepremie naar ondernemerschap uit naar alle werkzoekenden, ongeacht de leeftijd. De transitiepremie compenseert het risico op inkomensverlies voor wie een zaak start en richtte zich initieel enkel op werkzoekenden ouder dan 45 jaar.
Eind vorig jaar werd, in het kader van de relance op de arbeidsmarkt, beslist om de transitiepremie uit te breiden naar werkzoekende jongeren (-30 jaar) en werkzoekenden uit kansengroepen.
Ruiming van omliggende gracht eerste stap in ontwikkeling van rustgevende plek
Het kasteeldomein van Booischot bij Heist-op-den-Berg krijgt er de komende jaren een bijzondere troef bij. Kempens Landschap zal er een natuuroase aanleggen: een plek waar bezoekers volledig tot rust kunnen komen.
De Academie voor Muziek en Woord dient voor het schooljaar 2021 - 2022 een nieuw en sterker dossier in om alsnog een dansafdeling te mogen opstarten. Het uitgelezen moment vond de academie om ook de optie 'Musical' opnieuw aan te vragen nadat ook deze optie eerder werd afgekeurd. In mei weten we of de aanvraag al dan niet groen licht krijgt. Dus, duimen maar!
Achter de gemeentelijke basisschool van Rauw en naast de voetbalkantine van FC Hemelboys start aannemer Leo Geys vanaf maandag 1 maart met de aanleg van een parking. Het gaat om 33 parkeerplaatsen waarvan twee voor mindervaliden.
Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één maand in beslag. De school blijft bereikbaar via de Gemeenteheistraat. Tijdens de werken blijft parkeren mogelijk op het kerkplein van Rauw.
Vanaf woensdag 3 maart is iedereen welkom in de Nijlense Buurderij In het Buurtpunt (Kerkeblokken 3).
Dit initiatief brengt je dichter bij je lokale boeren en hun verse producten. Elke week vind je hier groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en zoveel meer: de Nijlense Buurderij verkoopt het allemaal.
“We hebben met het Overlegcomité deze namiddag niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.
“De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken van een plateau dat redelijk hoog was, zien we dat de cijfers stijgen, vooral de ziekenhuisopnames. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.”