U bent hier

Imec lanceert OnePlanet, nieuw Nederlands Innovatiecentrum voor Gezondheids-, Voeding- en Landbouwtechnologie

Internationaal | Vlaanderen
28.02.2019 - 17.40u
Door: Mark Jaspers

Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie kondigt vandaag aan dat de provincie Gelderland (Nederland) groen licht heeft gegeven voor een subsidie van 65 miljoen euro voor de oprichting van een nieuw technologie- en innovatiecentrum, OnePlanet.

Met primaire locatie op de universiteitscampus in Wageningen (Nederland) zullen imec en de partners innovaties voor voeding, landbouw en gezondheid ontwikkelen en versnellen waarbij chiptechnologie een cruciale rol zal spelen.

Met een vestiging in Eindhoven heeft imec in Nederland inmiddels veertien jaar expertise opgebouwd in gezondheidsoplossingen op basis van wearables en Internet of Things.

Binnen OnePlanet zal imec werken aan crossovers van nano-elektronica, landbouw-, voeding -en gezondheidstechnologie. Hiervoor zijn vier programma's gedefinieerd: Datagedreven Voeding & Gezondheid, Engageren van Burgers, Precisieproductie en Verwerking van Voeding, en Gestroomlijnde Duurzame Bevoorradingsketens.

Samen met de Radboud Universiteit en Radboudumc wordt er ingezet op preventieve gezondheidszorg door vroege data-gestuurde inschatting van gezondheidsrisico's, preventie door gepersonaliseerde voeding, vroegtijdige diagnose, en efficiënte behandeling en ondersteuning van chronisch zieken.

Op het gebied van agro- en voedingstechnologie zullen imec en Wageningen University & Research, in samenwerking met industriepartners, onderzoek doen naar sensoren, robotisering, kunstmatige intelligentie, (big) data analyse en digitale connectiviteit voor innovatieve landbouwtechnologie voor een duurzaam, betaalbaar, gezond en veilig voedingssysteem en leefomgeving.

Daarnaast zal imec de commercialisatie van de ontwikkelingen mogelijk maken via samenwerking met zowel de internationale industrie als bedrijven in Nederland en Vlaanderen, en zo het innovatiepotentieel van de lokale voedings- en landbouwsector stimuleren.

John Baekelmans, managing director van imec Nederland ziet de nieuwe samenwerking als een kans voor imec om verder te groeien naar nieuwe toepassingen: "Wij zijn door onze Nederlandse partners gekozen omwille van onze wereldpositie in nano- en chiptechnologie.

Andersom willen wij in samenwerking met een wereldtop landbouwuniversiteit als WUR, onze huidige activiteiten op sensortechnologie uitbreiden naar toepassingen in land- en tuinbouw. Daarnaast willen we binnen het OnePlanet initiatief samen met Radboudumc nieuwe oplossingen ontwikkelen voor een betere en efficiëntere gezondheidszorg.

In een eerste fase zullen we 35 onderzoekers voor onze nieuwe vestiging aanwerven, geleidelijk willen we groeien naar 120 medewerkers tegen 2028."

Begin april zal OnePlanet gelanceerd worden. (pp)

imageMeer nieuws

2e fase Wensbeeld Wechelderzande afgerond

Lille 15.01.2021 - 19.00u

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel

Voormalig N-VA-politicus veroordeeld voor verkrachting : 3 jaar cel
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.01.2021 - 15.57u

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Gemiddeld omzetverlies daalt van 13 naar 9 procent”

Kempen regio | Provincie Antwerpen 15.01.2021 - 15.56u

Stoelendans bij N-VA Herentals blijft duren

Herentals 15.01.2021 - 14.22u

Motard Walter Roelants (Grobbendonk) haalt Belgisch record

Motard Walter Roelants (Grobbendonk) haalt Belgisch record
Grobbendonk | Internationaal | Neteland 15.01.2021 - 11.21u

Sabam-rekening voor duizenden horeca- en handelszaken zonder dat er muziek klinkt : 'Waanzin van Sabam'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 15.01.2021 - 09.13u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto