Het onderzoekscentrum Imec heeft vrijdag in Heverlee in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters zijn nieuwe hightechlaboratorium ingehuldigd voor onderzoek naar de toekomstige generaties chiptechnologieën.

Het gaat meer bepaald om een stof- en trillingsvrije cleanroom van 4000 m2, die de bestaande onderzoeksruimte uitbreidt tot 7200 m2. De totale investering in gebouw en toestellen bedraagt meer dan 1 miljard euro.

De nieuwe cleanroom voldoet aan de nieuwste standaarden in de chipfabricatie-industrie en biedt plaats aan de meest geavanceerde chipproductieapparatuur.

Dankzij het ultramoderne laboratorium kan Imec samen met zijn wereldwijde partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken.

"In ons 32-jarige bestaan zijn we uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke nano-elektronicaonderzoekscentrum ter wereld. De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om die positie verder uit te bouwen en om hightechinnovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren", aldus Luc Van den hove, directeur en CEO van Imec.

Een stofvrije en trillingsvrije ruimte voor de productie van chips is noodzakeljk omwille van de nanometerafmetingen - een nanometer is een miljoenste van een millimeter - van de onderdelen van een chip. De cleanroom werd trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die 18 meter diep in de ondergrond zitten en een betonnenmassa van 4000m2 met een dikte van 0,9 m als wafelplateau.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door architect Stéphane Beel en gebouwd door M+W, een internationaal gereputeerd aannemer van grote hightech infrastructuur.

De kost van 1 miljard euro werd voor 100 miljoen gedragen door de Vlaamse regering. Het resterende bedrag werd opgehoest door de industriële partners van Imec.

"Het is ongelooflijk inspirerend om op een plek te staan waar op topniveau gepassioneerd gewerkt wordt aan de bouwblokken voor een leefbaardere, veiligere en comfortabelere leven in een duurzame maatschappij", stelde Vlaams minister-president Bourgeois. "Als Vlamingen mogen wij best wat trotser zijn op dit wereldwijd toonaangevende onderzoekscentrum", voegde hij toe.

Hij herhaalde ook dat de Vlaamse regering "volop inzet op technologie als motor om van het grondstoffenarme Vlaanderen een nog competitievere deelstaat te maken". De regering voorziet daarom in een groeipad voor onderzoek en ontwikkeling naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Bijna een maand geleden werd aangekondigd dat Imec en de Gentse onderzoeksinstelling iMinds gaan fuseren. De krachtenbundeling moet resulteren in een hightechonderzoekscentrum van wereldklasse voor de digitale economie, zo luidt het. (imec)