U bent hier

Imec realiseert belangrijke doorbraak om stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch te reduceren

Internationaal | Vlaanderen
09.07.2020 - 17.16u
Door: Mark Jaspers

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries (GF) kondigen vandaag een nieuwe chip aan die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Imec bedacht een nieuw ontwerp dat de traditionele computerarchitectuur volledig op de schop gooit, waardoor de chip uitzonderlijk energie-efficiënt wordt. Waar slimme toestellen vandaag hun data naar de cloud sturen, kunnen ze die binnenkort rechtstreeks op de energiezuinige chip verwerken.

De voordelen van deze nieuwe technologie op vlak van privacy, security en verwerkingssnelheid zullen grote impact hebben op toepassingen rond artificiële intelligentie.

Of het nu gaat om sensoren in de stad, de smartwatch rond onze pols of de slimme luidspreker in onze woonkamer: steeds meer toestellen rondom ons verzamelen data. Die toestellen worden 'slim' genoemd omdat ze patronen in de data herkennen en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen.

Daar zijn gigantisch veel berekeningen voor nodig en dat vraagt ontzettend veel energie. Mochten die berekeningen door het toestel of de sensor zelf uitgevoerd worden, dan zou de batterij in een mum van tijd plat zijn.

Daarom sturen deze slimme toestellen onze data naar de cloud, zodat krachtige processoren in datacenters er berekeningen kunnen op loslaten. Vorig jaar hebben privacy-problemen met slimme luidsprekers echter duidelijk gemaakt dat aan zo'n heen-en-weertje ook risico's verbonden zijn.

Een bijkomend probleem is dat patroonherkenning die vanop afstand wordt uitgevoerd altijd met een zekere vertraging terugkomt, terwijl snelle beslissingen van levensbelang kunnen zijn - bijvoorbeeld in zelfrijdende auto's.

Er zijn dus nieuwe oplossingen nodig om deze berekeningen snel lokaal te kunnen uitvoeren. Daarvoor moet hardware op maat van sensoren ontwikkeld worden, waarvan het stroomverbruik drastisch wordt gereduceerd.

Imec bedacht een ontwerp dat, dankzij twee fundamentele veranderingen, de traditionele computerarchitectuur volledig op de schop gooit.

Sinds de begindagen van het digitale computertijdperk is de rekenprocessor gescheiden van het geheugen. In de nieuwe architectuur vinden de berekeningen onmiddellijk plaats in het computergeheugen (SRAM) waar de gegevens opgeslagen zitten. Daarnaast worden die berekeningen niet meer uitgevoerd met de rekenprecisie van een digitale computer, maar met analoge technologie.

De precisie van deze bewerkingen is lager, maar het eindresultaat (de patroonherkenning) blijft even accuraat en het energieverbruik is veel lager. Imec's nieuwe architectuur resulteert in een uiterst energiezuinige chip, de Analoge Inferentie Accelerator (AnIA) genoemd, die tot maar liefst 2.900 biljoen bewerkingen per seconde per watt kan uitvoeren.

"Binnen imec's machine learning programma werken we samen met onze p
artners aan energiezuinige AI-oplossingen waarbij berekeningen door middel van analoge technologie rechtstreeks in het computergeheugen worden uitgevoerd", zegt Diederik Verkest, programmadirecteur voor machine learning bij imec.

"Onze AnIA-chip toont niet alleen aan dat dit in praktijk mogelijk is; maar ook dat dit nu al tien tot honderd keer energie-efficiënter gebeurt dan in digitale chips. Deze beloftevolle resultaten moedigen ons aan om deze revolutionaire technologie verder te ontwikkelen."

De AnIA-chip werd geïmplementeerd in het 22FDX-platform van GlobalFoundries, een geavanceerde chiptechnologie voor de volgende generatie IoT-toepassingen. "We werkten nauw samen met imec om de nieuwe AnIA-chip te implementeren," zegt Hiren Majmudar, vice-president van de Compute Business Unit bij GlobalFoundries.

"Deze testchip is een cruciale stap voorwaarts om de industrie te laten zien hoe we het energieverbruik van machine learning-toepassingen aanzienlijk kunnen verminderen."

AnIA test chip op de PCB gebruikt voor de test -en meetopstelling

Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.

imageMeer nieuws

Week van het Goede Doel : festival maakt affiche bekend met 90+ online workshops en events

Week van het Goede Doel :  festival maakt affiche bekend met 90+ online workshops en events
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 08.03.2021 - 12.07u

Stormloop op restaurants en brasserieën

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 08.03.2021 - 10.01u

Uitvaartsector niet tevreden met versoepeling: "50 mensen én maximaal 1 persoon per 10 m2? Onmogelijk!"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Vorselaar 07.03.2021 - 22.58u

Jongeren betrapt met drugs aan sportcentrum Oostakker Vorselaar

Neteland | Vorselaar 07.03.2021 - 12.49u

IJsjesventers mogen opnieuw de weg op: einde aan absurde situatie

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 06.03.2021 - 19.28u

Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie

Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 06.03.2021 - 19.28u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto