U bent hier

Imec : 'Slimme radar die kleine bewegingen herkent en vitale functies op afstand kan monitoren'

Vlaanderen
13.05.2019 - 07.55u
Door: Herman Gezelle

Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, demonstreert tijdens zijn jaarlijks technologie-event FutureSummits 2019 een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen.

Imec's radar kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties. Ze kan ook microbewegingen van de huid detecteren en zo vitale functies zoals hartslag of ademhaling monitoren, bijvoorbeeld voor het contactloos monitoren van autobestuurders of patiënten.

De evolutie in radartechnologie in combinatie met de vooruitgang in chiptechnologie heeft ervoor gezorgd dat radars steeds meer ingezet worden in slimme toepassingen. Zo is imec's 140GHz radar-prototype erg geschikt voor het detecteren van kleine bewegingen (zoals handbewegingen of hartslag) met een grote nauwkeurigheid.

De radar is in staat om objecten (of bewegingen) tot op 10 meter afstand waar te nemen, en heeft een diepteresolutie van 11mm. Die diepteresolutie is de afstand tussen twee objecten waarbij de radar de objecten nog als afzonderlijk kan waarnemen. Doordat de antennes ook op de zendontvanger zijn geïntegreerd is de oplossing bovendien erg compact.

"Doordat we machine learning technieken hebben gebruikt, is onze radar in staat om bijvoorbeeld zeer kleine (hand)bewegingen te herkennen, ter ondersteuning van intuïtieve interacties tussen mens en machine," zegt Barend van Liempd, programmamanager bij imec.

"Denk bijvoorbeeld aan augmented reality en virtual reality, waar intuïtieve interactie met virtuele objecten mogelijk wordt. Bewegingsherkenning kan ook gebruikt worden om allerlei apparaten meer intuïtief aan te sturen – complementair aan de bestaande interfaces zoals stemcontrole of moderne touchscreens."

In tegenstelling tot bestaande bewegingssensoren zoals infraroodcamera's is imecs radar niet gevoelig voor lichtomstandigheden en weet hij privacy te behouden – een radar is immers nog niet in staat om mensen te herkennen. Imecs oplossing is bovendien bijzonder compact, waardoor hij onzichtbaar geïntegreerd kan worden in bijna elk apparaat, zoals een laptop, smartphone of schermrand.

Behalve bewegingen kan imecs radar ook vitale functies monitoren met een zeer hoge precisie. Dat is bijvoorbeeld interessant voor monitoringsystemen in de auto, om slaperigheid van de bestuurder te detecteren, of hoge stress, of bijvoorbeeld een epilepsieaanval of een hartinfarct.

Een andere mogelijke toepassing is het monitoren van beweging en vitale functies van kleine kinderen, tijdens de slaap, en zelfs wanneer de baby bedekt is door een deken.

Deze technologie werd ontwikkeld in een open-innovatie R&D-programma rond chipgebaseerde radartechnologie. Geïnteresseerde bedrijven kunnen deelnemen aan het R&D-programma, instappen in een bilaterale samenwerking, of een licentie nemen op verschillende technologiebouwblokken. (pp)

imageMeer nieuws

Schrijf je in voor de cursus meester-molenaar

Mol 21.05.2019 - 11.28u reading time5min

Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

Gemeentebestuur schenkt 3.250 euro noodhulp aan zwaar getroffen Mozambique

Mol 21.05.2019 - 11.23u reading time3min

De gemeenteraad besliste op 20 mei om 3.250 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan Mozambique. Begin dit jaar werd dit land zwaar getroffen door de cycloon Idai. Heel wat mensen verloren alles. De beslissing kwam er na aanvraag van het Consortium 12-12 voor het toekennen van noodhulp en na positief advies van de derdewereldraad. Wil je de slachtoffers ook steunen? Doe dan een gift via www.1212.be.

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal 21.05.2019 - 06.21u

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Nationaal | Provincie Antwerpen 21.05.2019 - 06.15u

€5.000 voor REVAlution Center To Walk Again

Herentals 21.05.2019 - 06.09u

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.05.2019 - 23.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto