Imec, 's werelds meest toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt de oprichting aan van SolidLab Vlaanderen.
Imec-onderzoekers aan verschillende Vlaamse universiteiten zullen zich de komende vier jaar toeleggen op technologisch, maatschappelijk en toegepast onderzoek rond de ontwikkeling van gedecentraliseerde datakluizen als bouwsteen van een innovatieve datagedreven economie in Vlaanderen.
Vlaamse bedrijven kunnen vandaag moeilijk concurreren met internationale internetgiganten omdat ze moeilijk toegang kunnen krijgen tot data. Nochtans heeft de Vlaming weinig vertrouwen in de internationale bedrijven die de datawedloop gewonnen hebben.
De laatste imec.digimeter leert dat 67 procent van de Vlamingen zich stoort aan het gebrek aan transparantie bij bedrijven die data over hen verzamelen. 55 procent van de Vlamingen is bezorgd dat de websites en apps die ze gebruiken hun persoonlijke gegevens niet veilig bewaren.
68 procent zou graag meer controle krijgen over die gegevens, en een toenemend aantal Vlamingen is ervan overtuigd dat ze data willen delen als daar iets tegenover staat.
Data als herbruikbare grondstof
Prof. Ruben Verborgh (imec/UGent) werkt samen met Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, al enkele jaren aan een oplossing: Solid. Het idee achter Solid is om apps en data van elkaar los te koppelen.
Het middel daartoe is een gedecentraliseerde datakluis waarin mensen hun persoonlijke gegevens kunnen opslaan, zodat ze daarna zelf kunnen beslissen met wie ze die delen.
Solid kan een disruptief vernieuwende dienstverlening helpen uitbouwen in onder meer de media, in de zorg en voor overheidsdiensten.
Door Solid bijvoorbeeld te koppelen aan het Burgerprofiel hoef je de gegevens die lokale besturen nodig hebben voor administratieve doeleinden slechts één keer op te slaan in een eigen datakluis.
Wanneer je vervolgens wordt gevraagd naar rijksregisternummer, geboortedatum, adres, diploma's, loopbaan, leningen, enzovoort, kan je alle velden automatisch laten invullen.
Solid kan je ook controle geven over het kijkprofiel dat de openbare omroep aan het opbouwen is en je zou er bovendien voor kunnen kiezen om die data te delen met andere streamingdiensten.
Of je zou verschillende routeplanningapps kunnen laten werken op de mobiliteitsgegevens die je hebt opgeslagen in jouw datakluis. En voor doeleinden rond gepersonaliseerde gezondheidszorg zou je zowel je klinische data als data van fitness tracking-toestellen kunnen verzamelen en kiezen met wie je die wil delen.
Het gevolg is steeds hetzelfde: data zitten niet meer opgesloten bij een handvol grote spelers, maar worden ingezet als herbruikbare grondstof door alle organisaties die je in vertrouwen neemt.
Het opnieuw gelijk trekken van het speelveld opent enorme opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven.
Nieuwe onderzoeksvragen
Om dergelijke grootschalige paradigmaverschuiving in de data-economie te kunnen realiseren, moeten er evenwel nog diverse technologische en maatschappelijke vragen beantwoord worden.
Zijn burgers en bedrijven klaar om datakluizen te omarmen? Hoe laten we applicaties zo vlot mogelijk op Solid draaien? Wat zijn de potentiële verdienmodellen?
Om deze interdisciplinaire onderzoeksuitdaging aan te gaan, hebben imec-onderzoeksgroepen aan de UGent (IDLab en MICT), de VUB (SMIT) en de KU Leuven (COSIC en DistriNet) hun krachten gebundeld onder de naam 'SolidLab Vlaanderen'.
PIXLES (UGent) en CiTip (KU Leuven) vervoegen het nieuwe consortium voor het juridisch onderzoek.
De Vlaamse regering investeert 7 miljoen euro voor de eerste twee jaar van dit vierjarige project. SolidLab zal nauw samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen en met het datanutsbedrijf dat dit voorjaar wordt opgericht.
De onderzoekers zullen hun ontwikkelingen vrij beschikbaar stellen in de vorm van white papers, wetenschappelijke publicaties en open source software. Om de opgebouwde kennis op een optimale manier te laten doorstromen naar de industrie, worden collaboratieve onderzoeksprojecten opgezet met technologieproviders, datagebruikers en app-ontwikkelaars.
Er wordt ook een Software Development Kit ontwikkeld die bedrijven toelaat om op een eenvoudige wijze data te lezen en te schrijven van en naar de datakluis.
Aangezien het gebruik van datakluizen voor de meeste mensen een nieuw gegeven is, zal er bovendien belang besteed worden aan de ontwikkeling van een goede gebruikersinterface.
In tegenstelling tot de verwarrende privacyvragen (cookie- en consentboodschappen) die mensen vandaag krijgen als ze een website bezoeken, moet het onderliggende systeem duidelijk aantonen welke data wel of niet gedeeld worden.
"We willen tools aanreiken om burgers meer controle te geven over hun eigen data zodat ze meer vertrouwen krijgen in digitale technologie en zodat de bedrijven die ze vertrouwen competitiever kunnen worden.
We zijn ervan overtuigd dat SolidLab kan bijdragen aan een omwenteling die burgers bewuster laat omgaan met data en tegelijk zuurstof creëert voor meer innovatie in de data-economie", zegt prof. Piet Demeester (imec/UGent), hoofd van SolidLab Vlaanderen.
"SolidLab zal een belangrijke rol spelen bij het onderzoeken van nieuwe vragen die zich stellen naarmate Solid-ecosystemen over de hele wereld opschalen", zegt Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web en CTO van datakluisbedrijf Inrupt.
"Inrupt kijkt ernaar uit om samen te werken met SolidLab, in Vlaanderen en daarbuiten."
"Vlaanderen is wereldtop op vlak van onderzoek naar persoonlijke datakluizen. SolidLab vormt, samen met de oprichting van een datanutsbedrijf, een belangrijke hefboom om Vlaanderen vooruit te laten lopen in de opbouw van een duurzame data-economie.
We grijpen dit momentum om te investeren in de verdere kennisuitbouw en -toepassing, zodat burgers en bedrijven er sneller gebruik van kunnen maken. Op die manier versterken we onze ambities om het (e-inclusief) vertrouwen van de burger in de data-economie te verhogen", zegt Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits.
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.' Foto imec.
Lotte Kopecky vliegt over de piste van het EK baanwielrennen in München. Een dag na haar gouden medaille op de afvalling was ze ook op de puntenkoers een klasse sterker dan de rest.
Kort na de titel voor Kopecky viel ook Jules Hesters in de prijzen. Hij veroverde brons op de afvalling. (VRTNWS)
'Afgelopen week kreeg brandweer van Turnhout (Taxandria) een oproep met de vraag een kat en haar kittens op te sporen in een verlaten winkelpand verbonden aan een eveneens niet meer operationele bakkerij met woongedeelte in Gierle', vertelt Francine Verboven, penningmeester Herentalse Zwerfpoezen vzw.
Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de koninklijke massasprint op het EK in München gewonnen.
Tim Merlier, zijn toekomstige ploegmaat, moest van iets te ver aan zijn sprint beginnen. Jakobsen timede perfect en knalde overtuigend naar de Europese trui.
Het zilver was voor Arnaud Démare, Merlier pakte brons. (VRTNWS)
Afgelopen week overleed een jonge wielrenner (16) ten gevolge van een aanrijding op training.
Ook profrenners Tiesj Benoot en Laurens De Plus kwamen onlangs onzacht in aanraking met een wagen.
De Wereld Vandaag stak zijn licht op bij Stef Willems van het verkeersveiligheid-instituut VIAS. "Hou rekening met elkaar in het verkeer", luidt zijn belangrijkste advies.
Zondag doet vandaag zijn naam alle eer aan: vandaag opnieuw een zonnige en hete dag met temperaturen in de Kempen van 35 graden Celsius en meer.
Vanaf komende nacht komt er stilaan verandering in, dan kan er hier en daar regen vallen.
Lokaal ligt er zelfs onweer op de loer. Al blijft het op veel plaatsen nog kurkdroog. (VRTNWS) Foto Mika JP.
Numismatica blijft scoren met haar jaarlijkse Zomerbeurs die dit jaar verhuisde naar de noordkant van de Grote Markt en in zaal 't Hof.
De brandende zon had geen invloed op het aantal verzamelaars van munten, postzegels, postkaarten, stenen en de massa andere verzamelobjecten. In 't Hof was het lekker koel.
Dagelijks noteert de Kempense politie aangiftes van computercriminaliteit. Met één of andere smoes proberen computerdieven vanop afstand vaak goedgelovige slachtoffers enkele duizenden euro's armer te maken.
Dat gebeurde de voorbije dagen ook weer enkele keren in de regio Kempen en daarom willen we jullie graag nog eens waarschuwen voor deze vorm van criminaliteit.
In Antwerpen is de Pride Parade vanmiddag door de straten getrokken. De parade vraagt aandacht voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap.
Volgens de politie waren er zo'n 120.000 mensen aanwezig op het evenement.
Het Love United Festival werd vanavond even stilgelegd omdat een man na een overdosis gereanimeerd moest worden. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. (VRTNWS)
Voor de Beker van Antwerpen streden SKS Herentals en Katelijne vanavond bij tropische temperaturen voor verdere kwalificatie.
Beide teams lieten een mix van hun A en B-ploeg met younsters aantreden.
Katelijne drukte de eerste 15' met 2 grote kansen die Philippe Verlooy vlot pareerde. Daarna kantelde de wedstrijd met enkele kansen voor SKS. 0-0 bij de rust.
Nog geen minuut na de paauze knalde Dries Mollen de 1-0 op het bord en van toen af was het éénrichtingsvoetbal.
Zo'n 9.500 deelnemers hebben de ingekorte versie van de 53e Dodentocht gehaald. Zo'n 1.600 mensen moesten opgeven.
"De warmte speelde de deelnemers parten. Ik denk dat iedereen ondertussen wel beseft dat de inkorting een juiste keuze was", zegt de organisatie.