Onderzoekscentra imec en VITO (partners in EnergyVille) en industriële pioniers Bekaert, Colruyt Group, DEME en John Cockerill engageren zich samen om fors in te zetten op de productie van groene waterstof en richten daarom Hyve op, een Belgisch consortium dat de kostefficiënte en duurzame productie van waterstof op gigawattschaal mogelijk moet maken.
Met Hyve kan Vlaanderen een voortrekkersrol spelen in de uitrol van een waterstofeconomie en de transitie naar een koolstofneutrale industrie.
Om de Europese klimaatdoelstellingen te kunnen halen, moeten we ons energiesysteem drastisch hervormen. Binnen de Green Deal vormt waterstoftechnologie een essentiële bouwsteen in de energietransitie naar een koolstofneutrale samenleving.
Voornamelijk in de chemie, de staal- en cementindustrie en het zwaar goederentransport wordt groene waterstof de sleutel tot decarbonisatie. Vandaag is de chemische industrie afhankelijk van 'grijze' waterstof, geproduceerd uit aardgas via stoomreforming - een proces waarbij veel CO2 vrijkomt.
'Groene' waterstof daarentegen, wordt geproduceerd door elektrolyse van water door middel van hernieuwbare energie. Om de productie van groene waterstof concurrentieel te maken moet de prijs van groene stroom verder dalen, moeten elektrolysers kostenefficiënter gemaakt worden en moeten er schaalvoordelen gecreëerd worden.
Geen enkel bedrijf, kennisinstelling of overheid kan dat probleem in zijn eentje oplossen. Om de introductie van groene waterstof in de volledige waardeketen mogelijk te maken, slaan zes complementaire waterstofpioniers nu de handen in elkaar.
Uniek aan Hyve is dat het consortium is samengesteld uit partijen die nieuwe elektrolysecomponenten ontwikkelen, uit partijen die de nieuwe componenten zullen integreren in hun elektrolysers en meteen ook uit partijen die deze infrastructuur zullen gebruiken om groene waterstof te genereren voor uiteenlopende doeleinden.
De Vlaamse onderzoekscentra imec en VITO (partners in EnergyVille) bundelen hun kennis om de efficiëntie van de elektrolysetechnologie gevoelig op te drijven.
De expertise van imec op vlak van vastestofelektrolyten, elektrodeoppervlakken en procestechnologie op nanoschaal wordt gecombineerd met die van VITO rond membranen, katalyse en systeemintegratie.
John Cockerill, wereldleider in de productie van alkaline electrolysers, zal de resultaten ervan integreren in de productie van electrolysers. Bekaert, leverancier van metallische poreuze transportlagen (PTL) voor electrolysers, zal daarvoor de geschikte materialen leveren.
DEME, dat eerder bekendmaakte waterstofconcessies op te zetten in onder andere Oostende en in Duqm (Oman), wil deze electrolysers inzetten om wind- en zonne-energie om te zetten in groene waterstof en afgeleide groene producten ('e-fuels').
Via het 'Hyport®'-concept wil DEME goedkope groene waterstofproducten invoeren per schip, als aanvulling op de lokale Europese productie. Colruyt Group zal de toepassingen voor duurzaam transport helpen onderzoeken.
De retailgroep baat een eigen waterstoftankstation uit, test momenteel al heftrucks en een eerste truck voor zwaar transport op waterstof, werkt via de energieholding Virya Energy mee aan een groene waterstofinstallatie in Zeebrugge en doet via Dats 24 ook expansief onderzoek naar e-fuels.
"Colruyt Group produceert al een tiental jaar zijn eigen groene waterstof. Drie jaar geleden openden we het allereerste volledig geïntegreerde openbare waterstoftankstation in Europa. De komende maanden worden nog vier publieke waterstoftankstations uitgerust.
Eind 2020 nam onze groep de eerste elektrische vrachtwagen op waterstof van 44 ton in Europa in gebruik. Het is dus duidelijk dat we geloven in waterstoftechnologie als veelbelovende zero-emissie oplossing voor transport en logistiek.
We zullen dan ook blijven investeren in innovatieve waterstoftoepassingen en zijn ervan overtuigd dat we met onze partners in deze strategische samenwerking voor de ontwikkeling van een nieuw veelbelovend waterstofelektrolyse-onderdeel belangrijke stappen kunnen zetten op vlak van verduurzaming van mobiliteit en energievoorziening", zegt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group.
"In lijn met haar visie om oplossingen te bieden voor een duurzame toekomst, is DEME trots om deel te nemen aan Hyve, een project waarbij partners binnen de waardeketen gezamenlijk een nieuwe groene waterstoftechnologie ontwikkelen.
Dit initiatief is een aanvulling op en een versterking van DEME's voortdurende inspanningen om wereldwijde uitdagingen op te lossen, zoals de vermindering van CO2-uitstoot, en past volledig binnen haar strategische doelstellingen",
zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME.
"Bekaert verbindt zich ertoe om groene en duurzame oplossingen te creëren. Daarom kijken we uit naar de nauwe samenwerking met de consortiumpartners om de bouwstenen voor de elektrolysetechnologie van de toekomst te ontwikkelen.
We geloven dat duurzame partnerschappen op lange termijn het verschil maken. De oprichting van Hyve past dan ook volledig in onze 'better together'-filosofie", zegt Oswald Schmid, CEO van Bekaert
"John Cockerill is erg blij om voor dit innovatieve project te kunnen samenwerken met gerenommeerde onderzoekscentra en grote Belgische industriële spelers.
Dankzij onze positie als wereldleider in de productie van electrolysers met grote capaciteit en onze expertise op het gebied van waterstof, kunnen we onze knowhow ten dienste stellen om van dit project een succes te maken",
zegt Jean-Luc Maurange, CEO van de John Cockerill Group.
"Duurzame technologieontwikkeling zit in VITO's DNA, en klassiek spitsen wij ons toe op een systeem-aanpak, met aandacht voor het hele techno-economische weefsel.
Dat is de beste manier om de complexe problematiek van de energietransitie te benaderen. We doen dit samen met onze EnergyVille-partners en met de nodige focus op industriële toepasbaarheid.
De oprichting van Hyve is een mooi voorbeeld van dergelijke samenwerking en vormt een belangrijke stap voor het onderzoek naar groene waterstof in Vlaanderen", zegt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO.
"Als wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie wil imec bijdragen aan duurzame innovatie in Vlaanderen. De oprichting van Hyve is daar een treffend voorbeeld van: imec en VITO bundelen hun kennis en dragen die over naar een ambitieus, grootschalig innovatieproject om van Vlaanderen een koploper te maken in groene waterstof.
Met het 'power-to-molecules'-programma, waarin imec samen met zijn partners binnen EnergyVille onderzoekt hoe CO2 kan worden omgezet in waardevolle moleculen voor de industrie, wijzen we de weg naar een koolstofneutrale samenleving", zegt Luc Van den hove, CEO van imec.
"Vlaanderen heeft de ambitie om Europees koploper te worden in waterstoftechnologie. Met de innovatiekracht van onze wereldvermaarde kennisinstellingen en bedrijven en onze bloeiende havens en industrie hebben we daartoe alle troeven in handen.
Het verheugt me dat met de oprichting van Hyve heel veel kennis en expertise bijeen wordt gebracht in een ambitieus en complementair project.
Vanuit de Vlaamse regering wil ik voluit meebouwen aan de waterstoftransitie, die duurzame jobs en economische groei zal creëren en Vlaanderen zal doen aansluiten bij de Europese klimaatdoelstellingen", zegt minister van innovatie Hilde Crevits.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)
De Tour de France staat voor de deur maar de topwielrenner heeft naast zijn deelname aan de Tour ook nog ander nieuws aan te kondigen.
Wout van Aert & echtgenote Sarah De Bie investeren de komende jaren in een participatie met Heylen Vastgoed uit Herentals. Heylen Vastgoed werd in 2005 opgericht door Johan Heylen als éénmanszaak. In 2014 vervoegde Cedric Vanhencxthoven Heylen Vastgoed om het samen verder uit te bouwen.