Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imec wordt nummer 1 van de wereld in begeleiding van start-ups

imec
Op de World Incubation Summit onthulde onderzoeksbureau UBI Global de resultaten van zijn tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren.  
 
Imec werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘World Top Business Accelerator - Linked to University’.
 
De ranking is gebaseerd op de UBI Global World Benchmark Study, 's werelds grootste screening van (universiteits)incubatoren en -acceleratoren. De voorbije drie edities (in 2015, 2017 en 2019) stond imec.istart, het business acceleratorprogramma van onderzoekscentrum imec, al in de top 5.
 
Dit jaar waren er 1.895 deelnemers en werden 109 programma's uit 56 landen geselecteerd op basis van een uitgebreide lijst van meer dan 50 parameters die in hoofdzaak onderverdeeld werden in drie pijlers: de impact op het ecosysteem, de performantie van het programma en de performantie van de start-ups in het portfolio. Imec eindigde op het bovenste trapje.
 
"Dit resultaat is een fantastische erkenning voor de realisaties van de voorbije jaren, die we samen met onze ondernemers, start-ups, spin-offs, partners en bredere ecosysteem gerealiseerd hebben.
 
Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis van de accelerator-ranking dat de nummer 1 van de wereld uit een ‘klein’ land komt. We zijn dan ook bijzonder fier dat we met dit resultaat ons land – verder – op de wereldkaart zetten.
 
Ondanks onze typische Vlaamse bescheidenheid, die ook ondernemers vaak te klein doet denken, zijn we in staat grootse dingen te realiseren,” aldus Sven De Cleyn, programmadirecteur van imec.istart.
 
Naast wereldtop als het op onderzoek en ontwikkeling aankomt, mag imec nu dus ook pronken met een toppositie voor ondersteuning van start-ups en spin-offs.
 
“De voorbije jaren heeft imec stevig ingezet op deeptech venturing, het creëren van spin-offs die unieke technologie op de markt brengen en het ondersteunen van beloftevolle start-ups. Deze aanpak wordt nu beloond en internationaal erkend, en stimuleert ons om op het ingeslagen pad verder te gaan”, aldus Luc Van den hove, CEO van imec.
 
“Imec heeft een lange geschiedenis in het lanceren van start-ups en het ondersteunen van innovatieve ideeën. We hebben aanzienlijk geïnvesteerd in de professionalisering van onze spin-offwerking. Dat resulteerde de voorbije vijf jaar in 27 nieuwe deeptech ventures die voortbouwen op imec-innovaties, samen gewaardeerd boven 350 miljoen euro.
 
De venturing-activiteiten van imec concentreren zich nu op twee nieuwe groeipijlers. Naast de oprichting van eigen spin-offs focust imec ook steeds meer op het ondersteunen van externe deeptech start-ups.
 
Veel start-ups worden voor hun eerste financiering ondersteund door het imec.xpand-investeringsfonds of krijgen een boost door de imec.istart-accelerator. Zo creëert imec niet enkel impact via onderzoek, maar hoe langer hoe meer ook via ondernemerschap”, zegt Olivier Rousseaux, Directeur Venturing bij imec.
 
2.800 voltijdse jobs, en bijna 700 miljoen euro aan vervolgfinanciering
 
Sinds de start in 2011 heeft imec.istart, het business acceleratorprogramma van onderzoekscentrum imec reeds meer dan 290 tech-start-ups geholpen om zich te ontwikkelen tot succesvolle technologiebedrijven in heel uiteenlopende sectoren.
 
Die start-ups samen creëerden reeds meer dan 2.800 voltijdse jobs en hebben samen al bijna 700 miljoen euro vervolgfinanciering opgehaald.
 
Het imec.istart-programma biedt start-ups een initiële financiële injectie van minimaal 50.000 euro en begeleiding gedurende 12 tot 18 maanden om hen te ondersteunen in hun groei en bij het vinden van klanten, werknemers en vervolgfinanciering via imecs uitgebreide partnernetwerk.
 
Iedere euro die imec.istart investeert per start-up, levert minstens 39 euro externe vervolgfinanciering op voor hen.
 
Blooming business: van Vlaamse start-up tot internationale speler
 
Imec.istart scoort niet alleen hoog op vervolgfinanciering, maar ook op andere parameters zoals het aantal gecreëerde jobs, de omzet en de overlevingskansen van alumni.
 
Inspirerende voorbeelden zijn onder meer Deliverect, de allereerste unicorn onder de imec.istart alumni, Ugentec, de start-up die onlangs werd overgenomen door het Zweedse investeringsfonds Summa Equity, of Venly, die momenteel hoge ogen gooit in de wereld van NFT’s en crypto.
 
Maar dat is nog niet alles.
 
Imec.istart heeft ambitieus de eigen landsgrenzen overschreden. In samenwerking met Novel-T, de drijvende kracht achter de meest ondernemende kennisinstelling van Nederland (Technische Universiteit Twente), heeft de accelerator met succes zijn programma bij de noorderburen gelanceerd.
 
Op deze manier hoopt de accelerator start-ups maximaal te ondersteunen en de beste kansen te bieden. 
 
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.  Foto imec.
imec

Deel dit artikel