Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, kondigt vandaag negen nieuwe startups aan die door het imec.istart programma worden ondersteund.

Dankzij een deelname aan imec.istart krijgt elk van de startups vijftigduizend euro investering naast financiële ondersteuning ook een intensieve begeleiding van minimaal 12 maanden door imec en de partners in imec.istart. Een groeiend aantal istarters bouwt ook buiten het acceleratorprogramma banden op met imec.

WeGroup brengt vernieuwing in de verzekeringssector. Niet alleen door verregaande automatisering bij het afsluiten van een polis en het indienen van een claim.

Met gebruik van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie helpt WeGroup verzekeringsaanbieders beter te connecteren met hun steeds groeiend digitaal clienteel. De Gentse startup haalde eind vorig jaar nog zeshonderdvijftigduizend euro kapitaal op, waarvan een uitzonderlijk hoog bedrag uit crowdfunding.

Nebula4 verzekert topsportbegeleiders en kinesisten van professionele hardware en software bij het opstellen en uitvoeren van trainingsprogramma's. Met CEO Bram Swinnen verzekeren ze zich in elk geval van massa's inhoudelijke ervaring.

Swinnen werkte als physical trainer en revalidatiespecialist onder meer samen met de Belgian Cats en Racing Genk, bracht een boek uit over krachttraining in voetbal en richtte eerder al een gespecialiseerde revalidatiepraktijk op. Tegen eind 2019 verwacht Nebula4 om haar eerste producten op de markt te brengen.

Veoware ontwikkelt unieke technologie voor het aansturen van satellieten. Door het integreren van hun oplossing in de satelliet kan deze veel efficiënter gegevens verzamelen (zoals beelden van de aarde) en worden ook nieuwe toepassingen denkbaar.

Behalve de ondersteuning en investering vanuit imec.istart, wordt Veoware ook ondersteund door het Europees Ruimteagentschap ESA.

Voorts behoren tot de huidige lichting: Uman.ai, UMAN.AI, een spinoff van ML6 - Gents AI consultancy bedrijf en Google Machine Learning Partner. UMAN.AI revolutioneert talentmanagement met hun AI-gedreven HR-platform.

D-PAC, een Antwerpse startup met een unieke oplossing voor het correcter beoordelen van complexe vaardigheden op school, tijdens sollicitaties etc. Sneezz, informeert mensen met hooikoorts over de actuele hoeveelheid pollen op de plek waar ze zich bevinden en een geeft advies over wat ze kunnen doen om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden.

Constell8 richt zich op de markt van professionele licht- en geluidshows en PlanOpSim ontwikkelt een softwareoplossing voor het modelleren en ontwerpen van specifieke elektronische circuits.

3State, tot slot, biedt consumenten en immobiliënmakelaars een gebruiksvriendelijk softwareplatform om een nieuwe of bestaande woning virtueel naar eigen smaak in te richten en zo een goed beeld te krijgen van een eventueel toekomstige woonst.

Sven De Cleyn, imec.istart programma manager: "De negen beloftevolle starters kwamen als beste uit de selectie. Het valt op dat imec voor veel van hen ook buiten het istart-programma een waardevolle partner is, ook al is dit geen factor die meetelt bij de selectie van starters voor het imec.istart programma.

Zo is D-PAC een spin-off van imec, UGent en Universiteit Antwerpen. Sneezz, Nebula4 en Constell8 werken voor hun ontwikkeling samen met een of meerdere imec onderzoeksgroepen.

De negen geselecteerde startups zijn ook actief in zeer uiteenlopende markten. Met onze brede thematische insteek bereiken we duidelijk de verschillende communities, en steunen de digitale transformatie in heel diverse sectoren."

Luc Van den hove, CEO van imec: "De rijke instroom en de kwaliteit van de starters in deze call bestendigt imec.istart als een top speler als business accelerator en bevestigt dat imec sterk blijft inzetten op start-ups als belangrijke speler in de digitale economie."