Op de World Incubation Summit in Doha, Qatar, onthulde UBI Global gisteren hun tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. Imec.istart, imec's business acceleratorprogramma, behoorde ook dit jaar met een plaats in de top 5 bij de absolute toppers in de categorie 'World Top Business Accelerator – Linked to University'.

De ranking is gebaseerd op de UBI Global World Benchmark Study, wereldwijd de grootste screening van universiteitsincubatoren en -acceleratoren, met dit jaar 1.580 deelnemers. De screening gebeurt aan de hand van een uiteenlopende lijst van meer dan 50 parameters die in hoofdzaak onder te verdelen zijn in twee zaken, de impact op het ecosysteem en de performantie van het programma.

"We blijven ons programma continu verbeteren om onze startups de optimale begeleiding te bieden. Zo hebben we vorig jaar een mentorenwerking gelanceerd die het onze startups nog gemakkelijker maakt om in contact te komen met domeinexperten. Daarnaast hebben we heel wat nieuwe corporate partners mogen verwelkomen en hebben we nog meer ingezet op het internationalisatietraject van onze startups," aldus Sven De Cleyn, imec.istart program manager.

1.500 voltijdse jobs, 200 miljoen euro vervolgfinanciering

Sinds de start in 2011, heeft het programma reeds meer dan 200 tech startups geholpen zich te ontwikkelen in succesvolle technologiebedrijven in heel uiteenlopende sectoren. Die startups samen creëerden reeds meer dan 1.500 voltijdse jobs en hebben samen al meer dan 200 miljoen euro vervolgfinanciering opgehaald.

Sven De Cleyn: "Bij hun deelname aan het imec.istart programma ontvangen de startups van ons een initiële financiële injectie van 50.000 euro startkapitaal. Doorheen het 12- tot 18-maanden durende begeleidingstraject ondersteunt imec.istart hen via imec's uitgebreide partnernetwerk bij het zoeken van vervolgfinanciering. Op elke euro geïnvesteerd door imec volgt vandaag minstens 20 euro externe financiering. Op dat vlak blinkt imec.istart zeker uit in vergelijking met andere topacceleratoren wereldwijd."

Van Vlaamse startup tot internationale speler

Het doel van een business accelerator is niet enkel om startups doorheen de eerste moeilijke maanden van hun bestaan te helpen, maar ook om hen te laten uitgroeien tot scale-ups. Ook op dat vlak doen imec.istart bedrijven het goed. Meer dan de helft van de imec.istart bedrijven heeft klanten in het buitenland. De istarter Ontoforce , die zich vooral op de VS richt, heeft bijvoorbeeld al een tweede kantoor in de VS opgericht, en ook Deliverect heeft in het eerste jaar na oprichting reeds een internationaal team.

Imec.istart trekt ook meer een meer internationale startups aan die een activiteit in Vlaanderen willen opstarten. De imec.istart startups komen ook meer en meer op de radar van internationale spelers in hun domein, wat resulteert in een groeiend aantal exits.

Zo werd deze week nog Piesync, een startup die een oplossing heeft ontwikkeld om data te delen tussen verschillende cloudapplications, overgenomen door Hubspot en werd POSIOS enkele jaren geleden overgenomen door Lightspeed, dat eerder dit jaar naar de Canadese beurs trok.