Het Hartcentrum in Bonheiden bestaat bijna 30 jaar en telt ondertussen 9 cardiologen, 3 hartchirurgen en 20 cathlabverpleegkundigen.

'Met trots stellen we dan ook hun nieuwe elektrofysiologiezaal of EFO zaal voor. Nog gesofisticeerder en innovatiever dan de vorige. In deze EFO-zaal worden patiënten met hartritmestoornissen behandeld.

Dit gebeurt door het aanbrengen van een elektrodekatheter, die via een bloedvat in de lies tot in het hart wordt opgeschoven. Dan wordt een gedetailleerde 3D-weergave van de hartkamer, waarin de ritmestoornissen ontstaan, gemaakt en aldus wordt de lokale elektrische activiteit in kaart gebracht via een elektro-anatomische map.

De plaatsen verantwoordelijk voor de ritmestoornissen worden gelokaliseerd en aansluitend behandeld door een specifieke katheter die aan het uiteinde wordt verhit en zo kleine brandwondjes maakt.

Precisiewerk is hierbij dus van het allergrootste belang: de arts krijgt tijdens de behandeling veel informatie op zijn computerscherm, waaronder elektrische signalen, 3D-elektroanatomische beelden maar ook echocardiografische en RX-beelden, slokdarm-, temperatuur- en bloeddrukmonitoring.

"Dankzij het modulair 58 inch beeldscherm kan alle informatie met betrekking tot de patiënt in 1 beeld getoond worden, wat ons een ongeëvenaard comfort biedt tijdens onze behandelingen," zegt dokter Philippe Debruyne, cardioloog Imeldaziekenhuis.

"Tijdens de procedures staat de arts in visueel contact met het team in de 'cockpit'. Vanuit deze bestuurskamer is er een direct en duidelijk zicht op de patiënt.

Het dragen van headsets zorgt voor een feilloze communicatie tussen de verschillende teamleden. Wij als hartritmespecialisten geven aan wat we meer gedetailleerd willen zien en de verpleegkundige in de cockpit zorgt hiervoor."

De nieuwe EFO-zaal maakt samenwerking met collega-artsen nog makkelijker en efficiënter. "De zaal zit ingebed in een cluster van andere cardiologische onderzoeks- en behandelkamers zoals een shock room, echografielokalen, enzovoort.

Er kan onmiddellijk overlegd worden met andere collega's en zo kan adequaat de juiste behandeling gekozen worden. Ook advies van de katheterisatie- of echografie-afdeling kan snel worden ingeroepen aangezien zij nu vlak naast de EFO-zaal gesitueerd zijn," stelt dr. Tom Rossenbacker, cardioloog Imeldaziekenhuis.

Er werd eveneens aandacht besteed aan de ergonomie van de nieuwe zaal: geen bekabeling meer over de grond, maar netjes weggewerkt in grote pendels opgehangen aan het plafond en kasten waar de materialen handig en overzichtelijk in kunnen opgeborgen worden,...

Ook met het comfort van de patiënt werd rekening gehouden. Verpleegkundige Kristel De Cuyper vertelt: "Patiënten komen hier in een veel aangenamere ruimte terecht. Zo kan de omgevingstemperatuur in de zaal verhoogd worden tot 22 graden 2/3 naar het einde van een procedure toe zodat de patiënt na een narcose rustig kan wakker worden zonder een 'koudegevoel'.

Tevens kan de verlichting worden aangepast. Zo kunnen we kiezen voor een warm wit licht wanneer de patiënt ontwaakt. Dit verlaagt het stressniveau aanzienlijk!" Maar ook voor artsen en verpleegkundigen is het aangenamer werken.

"Wanneer wij aan de complexe procedure beginnen, kan het licht in een combinatie van warm oranje en groen ingesteld worden. Op deze manier kan er heel ontspannen gewerkt worden," zegt verpleegkundige Kristel.

"De verschillende ramen in de EFO-zaal geven dan weer voldoende lichtinval en ook zicht op de groene omgeving van ons ziekenhuis." Met de bouw en inrichting van deze EFO-zaal is een kostenplaatje van 2 miljoen euro gemoeid. Het projectbeheer, de opzet van de constructie en de inrichting van de zaal gebeurden trouwens grotendeels in eigen beheer door de technische diensten van het ziekenhuis.

Het Imeldaziekenhuis investeert verder in innovatie van haar infrastructuur en apparatuur. Na de initiatieven van vorig jaar zoals de uitbouw van een nieuwe hybride operatiezaal en de indienstname van twee lasertoestellen voor de behandeling van urologische aandoeningen.

Met deze nieuwe EFO-zaal is het Hartcentrum van het Imeldaziekenhuis toonaangevend als ultramodern gespecialiseerd behandelingscentrum voor cardiologische aandoeningen.

Deze nieuwe zaal is heel toekomstgericht voor het Hartcentrum van het Imeldaziekenhuis. "Met dit gesofisticeerde lab kunnen we ook toekomstige artsen en verpleegkundigen opleiden zodat we kwalitatieve en hartelijke zorg voor alle patiënten in de ruime regio kunnen blijven aanbieden," aldus dokter Debruyne.

Omdat een opendeurmoment omwille van corona niet mogelijk is, willen we jullie toch graag een kijkje geven achter de schermen door middel van een korte video.