Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imeldaziekenhuis : medewerkers en patiënten kunstnierafdeling informeren over preventie van nierziekten door gezonde levensstijl

Imelda

Vandaag is het Wereldnierdag, een dag met als doel mensen bewust te maken van het belang van gezonde nieren en zo de frequentie en impact van nierziekten te beperken. Dit jaar staat gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en gezond eten, centraal.

De medewerkers en diëtisten van de kunstnierafdeling van het Imeldaziekenhuis staan van 10 tot 17 uur in de inkomhal van het ziekenhuis met tips voor niervriendelijke voeding en een infoquiz rond gezonde nieren.

Ook de patiëntenvereniging ImNiPa (ImeldaNierPatiënten) is aanwezig met een verkoopstand, de opbrengsten worden door hen gebruikt om hun activiteiten voor nierpatiënten te financieren.

Gezond levensstijl om nierziekten te beperken

Onze nieren bestaan uit een groot aantal microscopisch kleine filtertjes die het bloed zuiveren. Na het filteren blijven afvalstoffen en water over die urine vormen. Hiernaast voeren de nieren nog andere belangrijk taken uit. Zo dragen ze bij aan sterke botten en maken ze verschillende hormonen aan. In tegenstelling tot de enorme hoeveelheid aan functies die de nieren uitoefenen in ons lichaam, hebben ze slechts een beperkte mogelijkheid tot herstel en vernieuwing bij schade. Zorg dragen voor onze nieren is dus van groot belang!

Op Wereldnierdag zet het Imeldaziekenhuis het belang van preventie van nierproblemen extra in de kijker. Om het risico op nierproblemen te beperken vormt een gezonde levensstijl de basis: regelmatig bewegen, stoppen met roken, voldoende drinken en gezond eten met aandacht voor zout- en eiwitinname. De diëtisten van de afdeling bieden op de infostand een aantal gezonde hapjes en drankjes aan. Naast een woordje uitleg en proevertjes krijgt iedereen ook een receptenbundel van hartige en zoete gerechtjes én verfrissende smaakwaters.

Bloeddruk meten en kennis testen

Hoge bloeddruk is één van de risicofactoren voor chronisch nierfalen, daarom wordt op de infostand de bloeddruk van de bezoekers gemeten. Wie dit wenst kan ook zijn kennis over de werking van onze nieren en de risico’s op nierproblemen testen aan de hand van een korte quiz.

De vereniging van nierpatiënten stelt zich voor

ImNiPa, de vereniging van nierpatiënten in Imelda, stelt zich ook voor op deze Wereldnierdag. De vereniging bestaat al sinds 1978 en bestaat uit nierpatiënten, getransplanteerde patiënten en medewerkers van de kunstnierafdeling. Hun doel is mensen sensibiliseren door de problematiek van chronisch nierfalen onder de aandacht te brengen. Dit doen ze onder andere met een jaarlijkse opendeurdag waarop familie van patiënten live een dialyse kunnen volgen. Daarnaast organiseert de vereniging verschillende activiteiten voor patiënten, aangepast aan hun noden en beperkingen zoals een daguitstap en infomomenten. Zij zorgen er ook voor dat er jaarlijks een buitenlandse reis georganiseerd wordt waarbij de patiënten in het buitenland hun dialyse kunnen krijgen. Om deze en andere activiteiten te financieren, verkoopt ImNiPa op Wereldnierdag plantjes, groentepakketten en wafels (ook suikervrije!).

Imeldalaan 9, Duffel, België

Imelda

Deel dit artikel