Versgeperst sinaasappelsap, krakende pistolets, koffiekoeken, fruit, ontbijtgranen en gebakken spek met eitjes. Dit en nog veel meer wordt vanaf nu elke dag aangeboden aan de ouders op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis.

Na een proefproject van enkele weken, werd beslist om vanaf nu elke dag een ontbijtbuffet aan te bieden aan de mama's en hun partner. Dit in een gezellige ontbijtruimte waar mama's, hun partner én hun jonge spruit kunnen kennis maken met elkaar en hun ervaringen kunnen delen. Een leuke extra die erg op prijs wordt gesteld.

Dat de keukenmedewerkers van het Imeldaziekenhuis er alles aan doen om lekker eten te serveren aan patiënten wisten we al.

Dat ze ook creatief omspringen met ideeën, blijkt uit het project dat Irma Geerdink, diensthoofd voeding Imeldaziekenhuis, samen met haar team en de collega's van de kraamafdeling heeft uitgewerkt. Irma en haar keukenmedewerkers wilden van het ontbijtmoment op de kraamafdeling iets bijzonder maken.

Het idee van een ontbijtruimte waar mama's en papa's, samen met hun baby, rustig konden genieten van een ontbijtbuffet werd met het kraamteam besproken.

"Er is toch niets zo fijn om de dag te beginnen met een lekker ontbijt in een leuke ruimte, een beetje zoals op hotel! " vertelt Irma Geerdink enthousiast. "We willen ouders een beetje extra verwennen, door hen een uitgebreid ontbijt aan te bieden waarvan ze samen kunnen genieten.

Nu hoeven de mama's en hun partners hun wensen vooraf niet meer door te geven, ze kunnen op het moment zelf kiezen waar ze zin in hebben. Een collega uit onze keuken is ontvangstdame. Zij helpt ouders bij de bediening aan het buffet. Zij doet een leuke babbel met wie langskomt en is een aanspreekpunt voor vragen. Zij neemt ook echt de tijd om deze 'gasten' een leuk moment te bieden."

Het ontbijtbuffet biedt een zeer uitgebreide keuze, wat als voordeel heeft dat ook rekening wordt gehouden met mogelijke diëten.

"Maar het belangrijkste pluspunt is toch dat we met deze ontbijtruimte ouders de mogelijkheid geven even uit hun kamer te komen en samen te ontbijten met andere mama's en papa's.

Dit wakkert niet alleen een sneller herstel aan, ook het sociale contact tussen mama's die net hetzelfde meegemaakt hebben zorgt voor begrip en steun. We hebben zo al veel mooie gesprekken zien ontstaan tussen de jonge ouders.

We proberen mensen te stimuleren om de ontbijtruimte te gebruiken. Lukt dit niet onmiddellijk - bijvoorbeeld na een keizersnede – dan kan de partner een keuze komen maken aan het buffet en wordt er ontbeten op de kamer. " legt Renilde Bastaens, hoofdvroedvrouw van het Imeldaziekenhuis, uit.

Het ontbijtbuffet maakt ook de ecologisch voetafdruk van het ziekenhuis kleiner. "Het hele project kadert in duurzaam werken. Doordat er geen individuele ontbijtplateau's meer worden gemaakt, wordt er minder apart verpakt, wat dus minder afvalt geeft. Zo proberen wij ook onze ecologische voetafdruk te verkleinen," zegt Irma Geerdink.

De reacties van de mama's en papa's tijdens de proefperiode waren alvast heel positief. "We deden al een online bevraging bij de pasbevallen mama's en kregen heel wat enthousiaste reacties," vertelt Renilde.

Uit deze bevraging blijkt dat de gezellige ontbijtruimte, het uitgebreide en gevarieerde aanbod, de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de ontvangstdame en de mogelijkheid om andere ouders met hun baby te ontmoeten als grote pluspunten worden ervaren.

Enkele reacties:

"Het was echt wel een heel fijne ervaring. Als je net bevallen bent, is het toch wel echt leuk om als mama wat extra in de watten gelegd te worden."
"Bijzonder aangenaam dat je de mogelijkheid hebt om buiten je kamer te gaan. Het is zo fijn dat je met je partner kan "gaan ontbijten"!
"Het doet goed om de kamer even uit te komen en contact te kunnen leggen met andere ouders."
"Ontbijtbuffet is een beetje extra verwennerij, de ontbijtruimte zorgt ervoor dat je minder een ziekenhuisgevoel hebt."

"We hadden zelfs al een mama die vroeg of zij 's middags ook voor het buffet kon kiezen," vertelt Renilde Bastaens. "Helaas is dat nog niet mogelijk," licht Irma Geerdink toe, "het proefproject heeft aangetoond dat het ontbijtbuffet een echte meerwaarde biedt voor wie in ons ziekenhuis verblijft.

Dit op de middag ook organiseren is niet haalbaar, wat we wél gaan bekijken is of we dit ontbijtbuffet ook op andere diensten kunnen aanbieden."  Foto rr.