Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imeldaziekenhuis : 'Verwenweek na verbouwingen, relax zicht op groene omgeving en huiselijke inrichting'

Imelda

In het oncologisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis is het deze week “verwenweek”. Na weken van verbouwingswerken – en de daarbij niet te vermijden overlast – worden de patiënten extra in de watten gelegd met heel wat fijne extra’s.

Dankzij de verbouwingen kunnen patiënten en medewerkers nu verblijven en werken op een dienst die rust en gezelligheid uitstraalt mét uitzicht op de mooie groene omgeving.

Het oncologische dagziekenhuis van Imelda, ook wel gekend als Dagziekenhuis 2, bestaat ruim 15 jaar. Het is een dienst waarop patiënten met kanker en internistische patiënten komen voor behandeling en begeleiding.

Patiënten omringen met de beste zorg in een warme en gezellige omgeving is de doelstelling van de artsen en hun team. Om hieraan nog meer tegemoet te komen, werd beslist om de afdeling grondig aan te passen. Het resultaat mag er zijn: een warme en huiselijke plaats waar het aangenaam is om te verblijven en te werken. Na maanden van verbouwen en vernieuwen zijn de medewerkers tevreden en trots op hun nieuwe afdeling.

Een vernieuwd onthaal op maat van alle patiënten

Wie binnenkomt in het vernieuwde oncologische dagziekenhuis merkt het meteen: er is meer licht, de dienst heeft een zachte uitstraling door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen én er is een vernieuwde onthaalbalie. Bij de bouw van deze balie werd rekening gehouden met patiënten in een rolstoel: een verlaagd stuk balie zorgt ervoor dat ze op ooghoogte een gesprek kunnen voeren.

Een lounge die huiselijkheid uitstraalt

Een aantal patiëntenkamers werden vervangen door een lounge waarbij patiënten niet in bed liggen maar in een comfortabele zetel plaatsnemen met zicht op de bomen van het Imeldadomein. Door de lounge aan het venster te voorzien is er veel lichtinval én zorgt het groen voor rust.

De zetels zijn comfortabel, voorzien van een bijzettafeltje en van elkaar gescheiden door een gordijn, wat zorgt voor de nodige privacy. Voor de persoonlijke gesprekken tussen zorgverleners en de patiënt is een nieuwe, aparte gespreksruimte voorzien.

Een werkplek die efficiënt en ergonomisch is

Voor het verbouwen van de verpleegpost werd samen met het team bekeken hoe de ruimte op de meest efficiënte manier kon worden gebruikt. Heel wat zaken werden ingebouwd zodat los materiaal op de werkplek tot een minimum wordt beperkt.

Daarnaast werd bij de opbouw gezorgd voor een ergonomische werkplek, dit door verhoogde werkbladen, het gebruik van veel lades, ingebouwde naaldcontainers en vuilbakken op werkhoogte en ergonomische stoelen. Dat er nu ook veel natuurlijke lichtinval is maakt het tot een prettige werkplek.

“Voor patiënten zorgt de huiselijke sfeer en het zicht op het groen voor een heel ander gevoel. Deze week vroeg iemand uitdrukkelijk naar een zetel mét het panoramisch zicht. Dat onze verpleegpost dankzij de vele ramen eigenlijk midden in het groen zit, maakt het tot een heel aangename werkplek. Het is een fijne ruimte die rust uitstraalt en energie geeft.” licht hoofdverpleegkundige Vanessa Steegmans toe. 

Aangepaste organisatie om de wachttijden te beperken

Niet alleen de inrichting van de afdeling maar ook de werking werd aangepast. Om de wachttijden zo beperkt mogelijk te houden, wordt de voorprik een dag voordien gedaan. De voorprik is een bloedafname die de dag op voorhand doorgaat om te kijken of de therapie kan doorgaan.

Vroeger gebeurde dit de dag van het bezoek zelf, wat zorgde voor wachttijden tot de bloedanalyse bekend was. Nu loopt er een proefproject met een externe firma die langs gaat bij de patiënt thuis. Patiënten die dichtbij het ziekenhuis wonen kunnen de dag voor hun gepland bezoek de voorprik ook in het ziekenhuis zelf laten doen.

Verwenweek voor patiënten

Omdat de werken in het dagziekenhuis heel wat hinder met zich meebrachten, werden de patiënten deze week extra in de watten gelegd tijdens een heuse verwenweek. De oncodiëtisten zorgden voor lekkere hapjes en verfrissende smaakwaters mét recepten en een woordje toelichting.

Een team vrijwilligers ging langs op de kamers voor massages en het voorlezen van gedichten en verhalen. Er werden gratis start-to-yoga sessies gegeven door Sofie De Vuysere, arts in het ziekenhuis en (ex-) kankerpatiënte.

En voor iedereen was er een attentie, vrijwilligster Jenny van het ziekenhuis heeft hiervoor tekeningen ontworpen, die de leerlingen van GEBO (Bonheiden), De Knipoog (Rijmenam), De Parel (Mechelen) en de St. Annaschool (Baal) hebben ingekleurd. Zo zorgden ze voor fleurige wenskaarten die samen met een zakje bloemenzaad (met dank aan de Bloemenloods) aan alle patiënten werden gegeven. Van de Mechelse Baha’i gemeenschap ontvingen de patiënten kraanvogels als teken van geluk en hoop.'

Dat de extra verwennerij deugddoend was bleek uit de vele fijne reacties van de patiënten, zoals die van René. Hij stuurde de Sint Annaschool in Baal een berichtje voor Milla, die zijn wenskaart inkleurde: “Ik stuur hierbij een woordje van dank naar Milla. Dit voor het mooie kaartje (met bloemenzaadjes) die ik mocht ontvangen tijdens mijn vierweekse dagopname voor beenmergkankerbehandeling in het Imeldaziekenhuis. Ik kan U verzekeren dat mij dat geweldig heeft geraakt. Een kaartje en een glimlach zijn bij zo’n ziekte het beste medicijn.”

Investering in kwaliteit en hartelijkheid

Voor de huidige verbouwingen in Dagziekenhuis 2 werd een investering gedaan van 300.000 euro. Naar de toekomst toe staan voor de afdeling nog werken op de planning.

In de eerste plaats willen we de wachtruimte nog aanpakken en ook daar de stijl van lounge doortrekken. Op termijn gaan we voor een uitbreiding en verdere vernieuwing. De budgetten die we hiervoor voorzien zijn een investering in kwaliteit én in hartelijkheid. We vinden het belangrijk om voor patiënten een plek te creëren die warmte en gezelligheid uitstraalt met zicht op een groene omgeving.” zegt Stefaan Claeys, Facilitair directeur.  

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldaziekenhuis Verwenweek

Imeldalaan 9, Duffel, België

Imelda

Deel dit artikel