Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imeldaziekenhuis viert haar stagiairs op Dag van de stagiair

Imeldaziekenhuis Dag van de stagiair

Vandaag 3 mei is een bijzondere dag in het Imeldaziekenhuis. Alle stagiairs worden gevierd als dank voor hun inzet en enthousiasme.

Studenten begeleiden tijdens hun studies en hen mee vormen tot de professional die ze willen worden ziet het Imeldaziekenhuis als een belangrijke taak.

Uiteraard is er ook  dankbaarheid voor de manier waarop stagiairs als deel van het Imeldateam mee zorgen voor mensen.  Daarom staan de stagiairs vandaag extra in de kijker. De dag is gestart met een uitgebreid ontbijtbuffet in het personeelsrestaurant Café Clinic. Aansluitend kan elke stagiair een persoonlijk begeleidingstraject volgen dat hen helpt bij het maken van een beroepskeuze.

Jaarlijks lopen ruim 600 studenten stage in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, in 2022 waren dit er 624. De meerderheid hiervan, ongeveer 80%, zijn studenten van een zorgopleiding. Maar ook op heel wat administratieve en andere ondersteunende diensten doen studenten hun stage.

Studenten begeleiden in hun opleiding en hen de kans geven te ervaren wat hun toekomstige job inhoudt ziet het Imeldaziekenhuis als een belangrijke taak. “We proberen studenten zoveel mogelijk ervaring te laten opdoen op diensten die binnen hun interessesfeer liggen. Hierbij richten we ons voor studenten verpleging op het stagetraject dat ze hebben gekozen. Tijdens deze stages ervaren ze hoe het is om op een bepaalde dienst te werken en voelen ze goed aan wat hen aanspreekt en wat minder.” licht Steffie De Meyer, opleidingsverantwoordelijk in het Imeldaziekenhuis, toe.

Als student verpleging stage doen is – zeker tijdens de eerste stageperiodes – vaak een heel indrukwekkende ervaring. Mee instaan voor de zorg van zieke mensen geeft je een grote verantwoordelijkheid. Zorgen voor een goede begeleiding en ondersteuning is hierin cruciaal.

We vinden het belangrijk dat studenten zich goed voelen in ons ziekenhuis. Een warme ondersteuning en begeleiding zijn hierin erg belangrijk, en die begint al bij de eerste dag van de stage. Stagiairs worden op de diensten opgevangen en krijgen de nodige toelichting. Naast het team zijn het ook de stagementoren van ons ziekenhuis die hen ondersteunen.

Dit zijn verpleegkundigen die zijn opgeleid om studenten te begeleiden. Zij volgen op of alles goed loopt tijdens de stages en hebben extra aandacht voor de studenten in ons ziekenhuis. Ook de contacten met de scholen zelf zijn hierin erg belangrijk, samen met hen volgen we op hoe de studenten de stage ervaren.” vervolgt Steffie.

Ik doe mijn eindstage hier in het ziekenhuis op de dienst Geriatrie 2, een afdeling die heel wat uitdagingen biedt. Het aantal leerkansen is ontzettend hoog omwille van de verscheidenheid aan ziektebeelden. Naast het medische - technische handelingen, medicatie, onderzoeken - is er ook aandacht voor de mens achter de patiënt.

Ik mag mij op mijn eigen tempo ontplooien en er is steeds ruimte om vragen te stellen, zowel aan de mentoren als aan de andere teamleden. De afdeling geeft mij echt de kans om te ontdekken wie ik als verpleegkundige wil zijn.” getuigt studente Lara.

Anouck en Timea lopen stage op de dienst Geriatrie 1, ook zij zijn enthousiast over hun stage: “Als student word je direct opgenomen in het team en krijg je veel leermomenten. Je krijgt veel ondersteuning, feedback en hulp. Er wordt ook heel open met jou omgegaan: fouten worden met je besproken en bekeken als leermomenten. Ik ben trots op wat ik hier als stagiair kan doen, en ik krijg hier de kans om te stralen in mijn vak.” vertelt Anouck.

Timea volgt de HBO5 opleiding: “Doordat ik op verschillende afdelingen stage heb kunnen lopen bij ervaren collega’s, heb ik veel geleerd. Ik kwam in aanraking met veel verschillende ziektebeelden en heb veel leerkansen gekregen. Tijdens de stage ervaar je de dankbaarheid van patiënten en heb ik ook geleerd hoe een glimlach vaak genoeg is om de dag van een patiënt mooier te maken.”

Willy Cosemans, hoofdverpleger van de dienst HAVA (Hart en vaten), geeft aan hoe hij de begeleiding van studenten ziet: “Er elke dag mee voor zorgen dat je van jonge stagiairs schitterende verpleegkundigen maakt is voor mij mijn belangrijkste opdracht. Hen mee begeleiden in hun groei naar zelfstandigheid, hen taken toevertrouwen en af en toe dat extra duwtje geven zodat ze ergens durven voor gaan, maar hen ook begeleiden in het omgaan met de soms moeilijke situaties die zich in onze job stellen.”

Het Imeldaziekenhuis organiseert de Dag van de stagiair om studenten te bedanken voor hun inzet tijdens hun stage. Na een uitgebreid ontbijt volgt een infoparcours dat hen kan helpen bij een toekomstige jobkeuze.

Zo wordt onder andere aan de hand van een persoonlijkheidstest aan de stagiairs toegelicht wat hun sterktes en aandachtspunten zijn en waarmee ze best rekening houden bij het zoeken van de gepast job. Elke stagiair krijgt bij het verlaten van het event een goodiebag met een paar leuke verrassingen. Met ruim

Imeldalaan 9, Duffel, België

Imeldaziekenhuis Dag van de stagiair

Deel dit artikel