Imeldaziekenhuis waarschuwt voor de gevaren van zonnen én installeert een SMOTspot: een slimme paal op zonne-energie, met gratis zonnecrème. Een aanvullende bescherming in het verstandig omgaan met de zon.

In België krijgt op vandaag één op vijf personen, vóór de leeftijd van 75 jaar, huidkanker. Nu het volop zomert, wil het Imeldaziekenhuis het gevaar van zonnen extra onder de aandacht brengen.

"Zon weren, kleren en smeren" is de boodschap. Voor de ingang van het ziekenhuis staat tot eind september een SMOTspot: een op zonne-energie werkende paal met gratis zonnecrème.

Maar de belangrijkste boodschap is dat zonnecrème smeren alleen onvoldoende is als bescherming tegen huidkanker. Het is zomer en we werden al op heel wat zonnige dagen getrakteerd. Voor velen het ideale vakantieweer om uitgebreid te zonnebaden.

Maar de deugddoende zon heeft ook een verontrustende keerzijde. Iets waar de diensten dermatologie en oncologie van het Imeldaziekenhuis willen voor waarschuwen. Daarom lanceren ze een zomercampagne: "Verstandig omgaan met de zon".

De campagne waarschuwt voor het gevaar van de zon voor huidkanker en geeft aan dat de belangrijkste bescherming het weren van de zon is. Kom je toch in de zon, zorg dan voor voldoende bescherming door kledij, een hoofddeksel, een zonnebril én zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor.

Dr. Heidi Van den Bulck, oncoloog, legt uit: "Overdadige blootstelling aan zowel uvA-stralen als uvB-stralen kan huidkanker veroorzaken. Elke keer wanneer je verbrandt door de zon, wordt het DNA van je huid beschadigd. De huid herstelt meestal, maar niet altijd.

Als gevolg hiervan kan het DNA in de huid muteren, de eigenschappen van het DNA wijzigen. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer gewijzigd DNA zich opstapelt en hoe hoger je risico op melanomen en andere huidkanker wordt. Het Imeldaziekenhuis zet in op sensibilisering in de strijd tegen huidkanker en heeft bijgevolg voor zijn ingang een SMOTspot geplaatst: een slimme paal op zonne-energie waar iedereen gratis zonnecrème kan nemen. De SMOTspot blijft er staan tot eind september

"De paal werkt op zonne-energie en is bovendien volledig contactloos, dus ook meteen milieuvriendelijk én coronaproof. Maar naast het verdelen van zonnecrème, meet de SMOTspot ook de UV-index en andere omgevingsfactoren, zoals temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Hij geeft ook aan hoeveel je in de gegeven omstandigheden moet smeren.", licht Wendy De Boeck, hoofdverpleegkundige en één van de initiatiefnemers van de campagne toe.

"Alle via de SMOTspot verzamelde gegevens worden geanalyseerd in een studie van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht. Als ziekenhuis vinden we het mee onze taak om onze patiënten, bezoekers én medewerkers te informeren en te sensibiliseren." 

Een vaak voorkomende misvatting die de dermatologen van het Imeldaziekenhuis de wereld willen uithelpen is dat als je je insmeert, je net zolang in de zon kan blijven als je wil.

"Of insmeren alleen voldoende is om veilig in de zon te zitten? Het antwoord is duidelijk: neen!

Insmeren met zonnecrème is zeker belangrijk, maar mag geen vals gevoel van veiligheid geven. Te vaak worden zonnecrèmes misbruikt als middel om langer in de zon te kunnen blijven.

Zonnecrèmes zijn een goede aanvulling op het verstandig omgaan met de zon, maar mogen het niet vervangen." verduidelijkt dr. Tine Strobbe, dermatoloog in het Imeldaziekenhuis.

"Er is een belangrijk onderscheid tussen een intentionele (zonnebaden) en een niet-intentionele zonneblootstelling (wanneer je gewoon buiten komt). Zonnebaden, zelfs ingesmeerd met een zonnecrème met hoge factor, is en blijft kankerverwekkend.

De basis blijft dus: vermijd de zon door schaduw op te zoeken, bedek jezelf met kledij, draag een petje en een zonnebril... Een zonnecrème is hierbij aanvullend zeker nuttig."

Wanneer je zonnecrème gebruikt is het belangrijk om je minimaal een kwartier tot een half uur voor je naar buiten gaat in te smeren. Gebruik een factor vijftig en herhaal dit regelmatig wanneer je in de zon gaat. Bescherm ook kinderen, hun huid is dunner en uiterst gevoelig voor de zon. Voor hen is een zeer hoge zonbeschermingsfactor van essentieel belang om huidbeschadiging te voorkomen.

Ook hier blijft de boodschap vooral om de schaduw op te zoeken en kleding te dragen, zoveel mogelijk uv-werende kleding (kleding die help beschermen tegen uv-stralen).

Om patiënten en bezoekers verder te helpen, verspreidt het ziekenhuis via zijn digitale schermen ook 10 tips om verstandig om te gaan met de zon.

1. Vermijd de zon en ga in de schaduw zitten. 2. Draag in de zon steeds een hoed of een pet. 3. Draag bedekkende kledij. 4. Draag steeds een zonnebril om je ogen te beschermen. 5. Wanneer je in de zon gaat, smeer je dan in met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (50).

6. Hou rekening met je huidtype, hoe lichter je huid hoe hoger de beschermingsfactor moet zijn. 7. Smeer je 20 min voor je in de zon gaat in. 8. Smeer je regelmatig opnieuw in, minstens om de twee uur. 9. Gebruik een waterbestendige zonnecrème. 10. Smeer je ook in wanneer je in de schaduw zit. 

Imeldaziekenhuis in Bonheiden

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is een algemeen ziekenhuis, gelegen in een rustige, groene omgeving. Met 1600 medewerkers, 155 artsen en ruim 100 vrijwilligers omringen we onze patiënten met zorg.

'We beschikken over 502 bedden voor klassieke hospitalisatie en een dagziekenhuis met 94 bedden, goed voor 21 300 opnames en ruim 48 000 dagziekenhuisopnames per jaar. Op jaarbasis telt ons ziekenhuis 211 000 consultaties.

Dankzij enthousiast teamwork tussen medische, zorg- en ondersteunende functies worden onze patiënten met kwalitatieve en warme zorg omringd. Daarnaast investeert het Imeldaziekenhuis in de meest innoverende technieken en apparatuur en in het continu bijscholen van zijn medewerkers. Op die manier willen we blijvend een modern, dynamisch en patiëntvriendelijk ziekenhuis zijn.'