Zin in een hoogst spontane en intuïtieve omgang met enkele vrienden? Dan is het Impro-visatietheater misschien wat voor u. Weldra start een cursus in De Boekerij op De Molekens Herentals.

Theo Peeters kreeg de microbe van het improvisatietheater te pakken in Leuven. Maar omdat de Kempenaar de verre verplaatsing niet meer zag zitten, stampte hij in Geel zelf een initiatief uit de grond.

Het Improvisatietheater kreeg 4 jaar geleden een 2e afdeling in Westerlo, die nu uitbreidt met een extra groep in Herentals.

"Zaterdag 6 januari houden we in De Boekerij in de Berkenlaan van 10 tot 16u een kennismaking plaats, nadien volgt een reeks van twaalf trainingen op vrijdagavond", zegt Theo Peeters.

Hele toneelstukken

Bij improvisatietheater denken de meeste mensen aan televisieprogramma's als Onvoorziene Omstandigheden of Whose line is it anyway? "Dat is de korte vorm, met korte leuke grappen, maar wij leggen ons meer toe op de lange vorm. Dat kan je zien als een toneelstuk dat je al improviserend opvoert.

Onze lessen zijn korte oefeningen, maar het doel is een volledig stuk uit improvisatie te kunnen brengen. Dat is moeilijk en lukt niet altijd, maar dat hoort erbij."

De trainingen zijn vooral gericht op het aanspreken van gevoelsmatige reacties op de tegenspeler. "Een les duurt ruim twee uur. We starten met een opwarming, om dan stilaan wat scènes te spelen en associatie-oefeningen te doen. Het allermoeilijkst in het begin is te stoppen met denken.

De meesten gaan nadenken over wat ze gaan zeggen, maar dat komt heel onnatuurlijk over. Je moet echt reageren op je medespeler. Het leukste is dat je je overgeeft aan het feit dat je gewoon niet weet wat er gaat gebeuren. Dat is in het echte leven toch ook zo?"

De groepen in Geel en Westerlo zijn heel heterogeen: mannen en vrouwen van 18 tot 65 jaar. "Improtheater gaat om gekke toestanden, maar ook de andere grote emoties komen zeker aan bod. Het hoort er allemaal bij", zegt Theo Peeters. Wie zaterdag wil deelnemen aan de kennismaking, geeft best vooraf een seintje. (pb)

www.improtheater.be