Veel mensen kondigen hun vakantie aan of scheppen op over hoe cool hun vakantie wel niet is via Facebook, Twitter, Instagram of andere sociale media. Volgens preventiemedewerkers maken ze het inbrekers zo wel heel makkelijk om leegstaande en 'hapklare' huizen te vinden. Maar is dat ook zo?

Online info afschermen

In praktijk blijkt het toch lastig te zijn om via sociale media een geschikte woning te vinden waarin naar hartenlust kan worden ingebroken. De meeste sociale mediagebruikers schermen hun online info goed af en dat maakt het de inbreker al een heel pak moeilijker om gegevens te vinden en te gebruiken. Daarnaast duurt het ook lang om via sociale media een geschikte woning te vinden. Op diezelfde tijd heeft een inbreker al in veel ander huizen ingebroken.

Offline verkenning

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat ter plaatste op verkenning gaan naar geschikte woningen veel rendabeler is dan het gebruik van sociale media. De meeste inbrekers doen op locatie nog een laatste check alvorens ze inbreken. Het belangrijkste blijft dus nog steeds om je woning goed af te sluiten, geen deuren of ramen laten openstaan, een bewoonbare indruk na te laten, je buren te verwittigen, ...

Besluit

Inbrekers kijken mee op sociale media: zeer twijfelachtig!

Meer info

Wie meer wil te weten komen over het onderzoek van Linda Nagelhout, criminologie Vrije Universiteit Amsterdam kan terecht op volgende website: https://www.slideshare.net/socialmediadna/woninginbraak-sociale-media-woninginbraak-een-onderzoek-naar-de-bruikbaarheid-van-sociale-media-bij-woninginbraken)