Nieuwkomers in ons land die een inburgeringscursus volgen, zullen in de toekomst moeten slagen voor een test vooraleer ze hun attest krijgen. Tot nog toe was het voldoende dat ze de cursus volgden en kregen ze aan het einde een attest zonder examen.

De inburgeraars zullen moeten slagen voor een test maatschappelijke oriëntatie en Nederlands voor anderstaligen. "Het attest zal door een resultaatsverbintenis in waarde winnen, in de eerste plaats voor de inburgeraar, maar ook voor werkgevers en de bredere samenleving", zegt Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).

Het inburgeringsattest kan ook een troef zijn als de inburgeraar de Belgische nationaliteit wil verwerven. Hij of zij zal er immers zijn talenkennis mee kunnen bewijzen. De test wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2016.
Maatwerk

Nieuwkomers uit een land dat geen lid is van de Europese Unie zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen. Mensen van binnen Europa die zich in ons land vestigen, zijn niet verplicht om het traject te volgen, maar meer en meer mensen doen dit toch. (vrt)