U bent hier

Incident in café 'Den Hosp' over coronamaatregelen met vechtpartij : 'Puur racisme' (2)

Heist op den Berg
03.09.2020 - 10.53u
Door: Herman Gezelle

Een 27-jarige man uit Putte werd zaterdagnacht gearresteerd door de lokale politie van Heist-op-den-Berg. Een ober van café 'Den Hosp' in de Oude Godstraat sprak hem aan op het terras omtrent de coronamaatregelen.

Getuige van het incident Carine C. uit Heist : 'Het gaat over ober Nawras, 'Noes', voor de vrienden. Die heeft al 5 jaar de leiding, tapper van het lokale jeugdcafé en een toffe vriend van iedereen.

Afgelopen zaterdagavond was Noes aan het tappen in Den Hosp toen er enkelingen het nodig vonden om met meer dan 10 aan een tafel te gaan zitten.

Noes deed wat van hem verwacht werd als tapper en kwam vanachter de toog vandaan om de mannen erop te wijzen dat ze de coronaregels aan het overschrijden waren.

De discussie verhitte en Noes gaf aan dat de mannen moesten vertrekken of de politie betrokken zou worden.

De man uit Putte ging neus aan neus staan, gaf Noes een kopstoot en sloeg vervolgens zijn arm tegen Noes' keel zodat hij achteruit viel tegen een tafel. De glazen vielen op de grond en Noes werd er bovenop geduwd.

Toen hij tegen de toog lag, zag hij de woede in de mans ogen. De man was niet van plan het afranselen te minderen en zag in Noes een duidelijk doelwit. Net op tijd kwamen er klanten tussenbeide.

De politie was ondertussen opgebeld. De man verliet het café vol woede en verklaarde in zijn frustratie dat "deze bruine aap in zijn land niets tegen hem te zeggen had".

De man was razend op Noes. Enkel en alleen voor zijn huidskleur.

Dit is wat polarisatie en verdeeldheid teweeg brengt. Dit is wat het 'wij' tegen 'zij' veroorzaakt. De haat die gezaaid wordt, kent geen grenzen.

Zinloos geweld tegen een jongen met een volledig Belgische nationaliteit, een Belgische moeder en een Jordaanse vader. Informatie die eigenlijk niet relevant is.

Er worden etniciteiten tegen elkaar opgezet, elke dag opnieuw. Er wordt eenzijdige informatie verspreid over bepaalde bevolkingsgroepen.
Haat wordt gecreëerd.

Het escaleert. Het woord racisme valt te snel? Wat moet er dan nog meer gebeuren?', besluit getuige Carine C.

'Verdachte is geen onbekende voor het gerecht'

'Eerder die avond was agressieveling reeds betrokken bij een schermutseling in restaurant 'Oud Egypte'', zegt woordvoerster Kim Bastiaens, politie Heist.  'Hij verliet er de zaak zonder te betalen.

De verdachte is geen onbekende voor het gerecht. Hij schond zijn voorwaarden. De onderzoeksrechter liet hem ondertussen aanhouden.'

(pp)  Foto F. Celis / café Den Hosp/ archief.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto