Vanmorgen namen in de Sint-Bavokerk Noorderwijk talrijke vrienden en familieleden afscheid van Frans Gios (101), de laatste oudstrijder WOII 5 Linie Regiment.  Frans zou volgende maand 102 jaar worden.

13 Vaandeldragers vormden voor de Frans de erehaag, waaronder Philippe Desaert die in de militaire kledij van 1940 een nostalgisch eerbetoon bracht.

In de kerk klonk het 'Ten Velde', 'De Last Post' en het 'Vaderlands volkslied'.  Bij het buitendragen van de kist weerklonk de Mars van het 5 Linie.
Hubert Keuppens, afgevaardige van de Koninklijke Vereniging 5e Linie VZW, hield een opvallende en pakkende lijkrede in de kerk : 'Frans onze Held, je blijft voor altijd in ons hart'.  Frans krijgt nog een extra eerbetoon op de website van 5 Linie http://www.vijfdelinie.be/#

Gevierd oudstrijder Frans Gios, geboren Noorderwijkenaar, onderstreepte nog bij z'n huldiging voor z'n 100 jaar in januari 2020 : 'Veel heb ik niet gedaan om 100 te worden.  Heel goed eten en drinken is belangrijk, en natuurlijk heb je de genade van God nodig.' 

Tot z'n 98e levensjaar woonde hij in De Paepestraat Herentals. Daarna verhuisde hij naar WZC De Notelaar Olen.  Johan Temmerman : foto's & red. & vid / NNieuws.