Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indrukwekkende herdenking 80 jaar Bevrijding Herentals : 'Nooit meer oorlog...'

Herdenking Bevrijding Herentals

De jaarlijkse herdenking van de Bevrijding van Herentals op 23 september 1944 was ook vandaag indrukwekkend met een perfecte organisatie.  Een huldemoment in het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster aan de Nonnenstraat was één van de emotionele hoogtepunten.    Krachtige speechen : er stierven een week voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1944 zes weeskinderen bij een granaatinslag in het toenmalige weeshuis.

De lokale vaderlandslievende verenigingen,  het 29 Bataljon Logistiek Grobbendonk en lokaal bestuur Herentals houden ieder jaar een serene herdenkingsplechtigheid in het Franciscanessenklooster bij het monument van een weesmeisje dat levenloos op de grond ligt.

 

5e leerjaar basisschool (W)onderwijs kOsh

De leerlingen uit het 5e leerjaar basisschool (W)onderwijs kOsh verzorgen al jaren voor het fijne onderhoud van de plek.  De officiële overdracht van die taak aan de nieuwe leerlingen in het 5e gebeurt jaarlijks tijdens de herdenking van de bevrijding. Daarbij assisteren de jongens en meisjes ook de verschillende genodigden bij het neerleggen van de bloemenkransen bij het monument.

“We mogen met zijn allen dan nog zo graag nooit meer oorlog willen, in de wijde wereld kunnen we daar weinig aan veranderen. Op dit moment zijn er op onze aardbol 65 landen waar conflicten, zowel internationale als interne, worden uitgevochten. Daarom vindt ik het zo prachtig dat jullie als kinderen mee willen helpen om de verschrikkelijke gebeurtenissen van de oorlog in Herentals te herdenken”, onderstreept schepen Bart Michiels in naam van de stad.

Voorzitter Ronny Neefs van Brigade Piron 2.0 zorgde voor een opmerkelijke toespraak : over de recente reis naar het noorden van Frankrijk, waar de (oorspronkelijke) brigade Piron in augustus 1944 mee hielp om verschillende dorpen te bevrijden.

“We zijn met een afvaardiging naar het dorpje Sallenelles geweest, waar geboren en getogen Herentalsenaar Jules Leysen op 16 augustus zware verwondingen opliep”, zei Ronny. “Hij werd nog overgebracht naar Caen, maar hij zou een dag later overlijden. Tijdens een plechtigheid in Sallenelles mochten we een foto van Jules Leysen aan de lokale burgemeester overhandigen. Hij verraste ons met een glazen bokaal met aarde uit de rivier de Orne, waar Jules het leven liet. Voor ons als vaderlandslievende kleine vereniging was dit een zeer waardevol geschenk,  een eer. Maar we willen het graag aan de nabestaanden van Jules overhandigen.”  Foto's Chris Goossens (NSB Herentals) / NNieuws.

Besloten Hof Herdenking 80 jaar Bevrijding - foto Ludo Torfs

Herdenking 80 jaar Bevrijding - foto Ludo Torfs

Herdenking 80 jaar Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Herdenking 80 jaar Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Herdenking 80 jaar Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Herdenking 80 jaar Bevrijding Herentals - foto Ludo Torfs

Nonnenstraat 14, Herentals, België

Herdenking Bevrijding Herentals

Deel dit artikel