U bent hier

INEOS en ENGIE gaan in zee voor het grootste industriële contract in windenergie ooit in België

Nationaal | Vlaanderen
22.09.2020 - 17.27u
Door: Mark Jaspers

INEOS is het grootste aankoopcontract in windenergie aangegaan voor de zware industrie in België. De overeenkomst voor de aankoop van hernieuwbare energie met energiespeler ENGIE geldt voor een termijn van 10 jaar en zal in totaal 1,150,000 ton aan CO2 emissies vermijden.

Het Norther offshore windpark in de Noordzee zal deze groene stroom leveren vanaf 1 januari 2021.

De langetermijnovereenkomst met een capaciteit van 84 MW zal initieel worden aangewend voor de bestaande productievestigingen van INEOS en later voor het nog te realiseren Project ONE, de vorig jaar aangekondigde bouw van 2 chemische installaties voor de productie van ethyleen en propyleen in het havengebied van Antwerpen.

John McNally, CEO INEOS Project ONE, verklaarde: "Deze overeenkomst is voor INEOS een belangrijke stap in de reductie van emissies als gevolg van ons energieverbruik in België.

Project ONE zal bestaan uit de meest energie-efficiënte installaties van haar soort in Europa door de nieuwste technologieën in te zetten. Onze propaandehydrogenatie-eenheid is ontworpen met een maximaal niveau van elektrificatie.

Daardoor is het mogelijk de indirecte emissies nagenoeg te elimineren door enkel groene stroom in te schakelen. In de komende maanden bestuderen we dan ook de opties om het gebruik van hernieuwbare energie verder uit te breiden."

Gerd Franken, Chairman INEOS Olefins & Polymers Europe, verklaarde: "Dit belangrijke engagement zal onze koolstofafdruk in België met meer dan 1 miljoen ton CO2 verminderen, het equivalent van het jaarlijks weghalen van 100 000 personenwagens uit het verkeer, vanaf begin volgend jaar over een periode van 10 jaar.

Het maakt deel uit van een geheel aan initiatieven die we hebben ontwikkeld om onze impact op het milieu terug te dringen terwijl we blijven de basisgrondstoffen leveren voor de stijgende vraag naar producten in de medische, voedings-, transport- en bouwsector."

Philippe van Troeye, CEO ENGIE Benelux, zegt hierover: "Als de grootste groenestroomproducent in België, zet ENGIE in op een versnelde transitie naar een klimaatneutrale wereld, door haar klanten te ondersteunen in het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Hiertoe ontwikkelt ENGIE geïntegreerde en klantgerichte oplossingen om deze energietransitie mogelijk te maken. We zijn trots dat we INEOS kunnen helpen met de realisatie van haar milieudoelstellingen door het gebruik van hernieuwbare energie.

Deze overeenkomst illustreert ENGIE's sterke ambitie om de hernieuwbare energiemarkt in België verder te ontwikkelen waarbij de afgelopen maanden diverse PPAs (Power Purchase Agreements) werden getekend."

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto