INEOS Olefins Belgium gaat in op Fluxys-marktbevraging in Antwerpen om waterstofnet met open toegang uit te bouwen voor de decarbonisering van de industrie.

Als potentiële afnemer van 100 000 ton waterstof op jaarbasis is Project ONE bepalend voor de omvang van de infrastructuur

Belangrijke katalysator voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt in Antwerpen

Potentieel tot 100 000 ton waterstof op jaarbasis

Chemiebedrijf INEOS Olefins Belgium sluit als eerste industriële speler een overeenkomst met Fluxys voor deelname aan de haalbaarheidsstudie met het oog op de ontwikkeling van een waterstofnetwerk met open toegang in de Antwerpse haven.

De samenwerking volgt uit de marktbevraging die Fluxys vorig jaar initieerde om vraag en aanbod naar waterstof in de Belgische industriële clusters op elkaar af te stemmen.

De Europese Commissie beschouwt waterstof essentieel om koolstofneutraal te worden. Als waterstof als brandstof wordt gebruikt, is het koolstofvrij en wordt er in essentie alleen waterdamp uitgestoten. Het is ook een belangrijke grondstof voor de chemische industrie.

Belangrijke katalysator

Project ONE, het investeringsproject voor de bouw van een ethaankraker op rechteroever in de haven van Antwerpen, kan een significante rol spelen in de dimensionering van het waterstofnetwerk in Antwerpen.

In functie van de toekomstige transitie naar netto-nul emissies en naargelang het gekozen scenario, heeft de installatie het potentieel om ca 100 000 ton waterstof uit het net af te nemen.

Ralf Gesthuisen, Technology Manager van Project ONE : "We hebben voor Project ONE meerdere technologische paden geïdentificeerd waarmee we onze emissies verder zouden kunnen afbouwen en de transitie naar klimaatneutraliteit kunnen waarmaken. Een daarvan is het inzetten van meer waterstof als brandstof voor de ovens van onze kraker en de stoomketels.

Vanaf dag 1 van de opstart van onze installatie kunnen we met de hoge volumes waterstof uit het kraakproces al 60% van de warmtebehoefte invullen. Indien we in de toekomst toegang krijgen tot meer low-carbon waterstof, kunnen we dit opdrijven naar 100% en de emissies van Project ONE naar netto nul brengen. Onze deelname aan de haalbaarheidsstudie van Fluxys brengt ons een stap dichter bij het concretiseren van deze piste."

Raphaël De Winter, Director Business Development & Innovation Fluxys: "Met Fluxys gaan we voluit om snel een goed werkende markt voor waterstof te helpen ontwikkelen. Daarvoor is een net met open toegang nodig waarop iedereen op gelijke voet kan aansluiten zodat vraag en aanbod elkaar soepel kunnen vinden.

We werken met infrastructuurvoorstellen in de verschillende industriële clusters in België, zorgen voor de verbindingen tussen de clusters en naar de buurlanden en werken aan invoermogelijkheden.

In Antwerpen is de interesse van INEOS Olefins Belgium een belangrijke stap in de ontwikkeling van de infrastructuur die de industrie nodig heeft. De trein vertrekt nu: met de interesse van alle bedrijven samen ronden we de studies voor het net in Antwerpen af begin 2023 en sluiten we contracten in de eerste helft van 2023 om te kunnen bouwen."

Actieve speler in de waterstofeconomie

Als groep is INEOS al betrokken in tal van projecten waar waterstof een belangrijke rol speelt. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Fluxys en de andere consortiumpartners van Power to Methanol voor de bouw van een demofabriek voor de productie van duurzame methanol op basis van waterstof en afgevangen CO2 door middel van elektrolyse. (Power to Methanol Antwerp)

In november 2020 lanceerde de INEOS groep een nieuwe bedrijfstak om in heel Europa groene waterstofcapaciteit te ontwikkelen en op te bouwen, ter ondersteuning van het streven naar een koolstofvrije toekomst. Een jaar later volgde de aankondiging om 2 miljard euro te investeren in de productie van koolstofvrije, groene waterstof in heel Europa.

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS Olefins Belgium in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt ruim drie miljard euro en is daarmee de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar.

De geavanceerde installatie zal ethyleen produceren, een van de wereldwijd meest gebruikte basischemicaliën en een essentiële bouwsteen voor uiteenlopende producten, die je terugvindt in lichtgewicht onderdelen voor wagens en windturbines, isolatiemateriaal voor de bouwsector of buizen voor het transport van drinkwater.

Het wordt ook verwerkt in medische toepassingen, textiel, behuizingen van computers en smartphones, huishoudtoestellen, verpakkingen om voedingsmiddelen langer te bewaren en cosmetica.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa aanscherpen door de best beschikbare technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een koolstofvoetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van de 10% beste stoomkrakers in Europa.

Project ONE zal 450 hoogkwalitatieve jobs (300 payroll, 150 vaste contractorposities) creëren in de haven van Antwerpen en indirect een veelvoud hiervan.'