U bent hier

Infomarktje nieuwe brug aan Herenthoutseweg : 'Suggesties blijven welkom'

Herentals | Neteland
23.01.2020 - 16.29u
Door: Herman Gezelle

Enkele Herentalse burgers zakten woensdagavond af naar de kerk St.-Jan-de-Doper op de Molekens om er de plannen voor de nieuwe brug aan de Herenthoutseweg in te kijken. Deze brug ziet er iets anders uit dan de andere bruggen over het Albertkanaal die de Vlaamse Waterweg systematisch aan het vervangen is.

Na maanden overleg tussen burgers, NV Vlaamse Waterweg en het gemeentebestuur kwam er een deal : de fietspaden werden verbreed en er zou extra aandacht gaan naar een maatschappelijk waardevolle inrichting van het openbaar domein rond de brug.

Op post-its kon je suggesties schrijven. 'De mensen konden nog tips en ideeën meegeven voor de inkleding van het groen rondom de brug', weet Liliane Stinissen, woordvoerder van NV Vlaamse Waterweg. Dat kan gaan om een bankje, een pad, een veilige doorsteek... Het kan heel ruim zijn. We zijn alvast heel benieuwd wat er uit de bus komt.'

De brug wordt ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 m doorvaarthoogte. Het kanaal wordt verbreed van 50 m naar 86 m.

Fasering van de werken

Eerst wordt de oude brug verschoven naar een tijdelijke locatie stroomopwaarts (oosten) waar we ze opnieuw aansluiten op de bestaande wegenis. Hierdoor kan de oude brug als omleidingsweg dienen tijdens de bouw van de nieuwe brug.

Daarna kunnen we de nieuwe stalen boogbrug bouwen op de locatie van de bestaande brug. Wanneer die brug in gebruik genomen is, slopen we de verplaatste brug.

Met deze werkwijze wordt de onderbreking van Herenthoutseweg beperkt tot het strikte minimum: circa 2 weken in 2020 en circa 4 weken in 2021, telkens in de zomervakantie (t.o.v. normaal een 9-tal maanden)

Mijlpalen

Start hoofdwerken (kaaimuur rechteroever): medio februari 2020
Onderbreken Herenthoutseweg tijdens schuifoperatie oude brug: eind juni 2020
Verschuifoperatie bestaande brug: eind juni 2020

Openstellen Herenthoutseweg voor het verkeer: begin juli 2020
Invaren nieuwe brug: eind november 2020
Onderbreken Herenthoutseweg voor gemotoriseerd verkeer tijdens aanleg definitieve wegenis: 4 weken in de zomer van 2021
Afbraak bestaande brug: begin september 2021.  (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto