Op woensdag 5 juni organiseert provincie Antwerpen samen met het gemeentebestuur en gemeente Balen een infosessie over de herinrichting van de vallei van de Molse Nete. Deze vindt plaats om 19.30 uur in de raadzaal in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Eigenaars en buurtbewoners van de vallei, maar ook pachters, huurders en andere geïnteresseerden zijn welkom. Het einde is voorzien om 21 uur.

Het valleigebied van de Molse Nete krijgt een herwaardering. Maar wat houdt dit in? Tijdens de infosessie op 5 juni worden de plannen voor het valleigebied tussen het Kanaal Dessel – Kwaadmechelen en de spoorweg toegelicht. Verder krijg je de gelegenheid om met de betrokken partners in gesprek te gaan en zelf suggesties aan te brengen.

Noodzaak overstromingsgebied

De regio Mol en Balen is een waterrijke regio waar we terecht fier op mogen zijn. Behorend tot het brongebied van de Grote Nete, bevat het unieke waterlopen en prachtige valleigebieden. Maar spijtig genoeg is er ook een keerzijde van de medaille. Problemen van wateroverlast komen in bepaalde wijken voor.

Zo bevindt de vallei van de Molse Nete zich gevaarlijk dicht bij de bewoning van Gompel in het gebied tussen het kanaal Dessel – Kwaadmechelen en de Zuiderring. Vooral ter hoogte van de Kapellekensdreef werden meerdere malen bedreigende waterstanden vastgesteld. Maar ook naar het zuiden toe op het grondgebied van Balen werden in het verleden woningen bedreigd.

Verschillende functies verzoenen

De betrokken besturen en instanties hebben de handen in mekaar geslagen om het valleigebied van de Molse Nete zodanig her in te richten dat niet alleen de opvangcapaciteit voor overtollig water wordt verhoogd, maar dat ook natuurwaarden versterkt worden en de toegankelijkheid wordt verbeterd.

Om deze doelstelling te kunnen realiseren, werd een voorontwerp uitgewerkt dat de basis wordt voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP). Tijdens de infosessie worden deze plannen toegelicht.