Gemeenschapshuizen Miloheem (100.000 euro) en parochiezaal Gompel (12.500 euro) krijgen van het gemeentebestuur een infrastructuursubsidie. Op basis van het nieuwe reglement 'infrastructuursubsidie gemeenschapshuizen' dienden beide organisaties een subsidieaanvraag in.

Met deze subsidie erkent het gemeentebestuur het belang van deze gemeenschapshuizen voor het lokale dorpsleven in onze gehuchten.

Gemeenschapshuizen zoals het Miloheem en de parochiezaal van Gompel brengen inwoners samen en vormen de thuisbasis voor talrijke verenigingen.

Het nieuwe gemeentelijke infrastructuurfonds biedt onze gemeenschapshuizen een nieuw toekomstperspectief en geeft hen de mogelijkheid om de noodzakelijke toekomstgerichte investeringen te doen. De subsidie bedraagt 50% van de investering, met een maximum van 100.000 euro.

Miloheem Millegem: 100.000 euro subsidie

Het Miloheem in Millegem huisvest ongeveer 20 verenigingen die regelmatig de lokalen gebruiken. Jaarlijks worden er meer dan 600 activiteiten georganiseerd. Met de investeringen beoogt de vzw Miloheem drie doelen:

· De veiligheid verhogen met goed functionerende deuren: vervangen van de vluchtdeuren in de zaal met gelaagde binnen- en buitenruit

· De energiekosten drukken: plaatsen van zonnepanelen, vernieuwen van de koelcel, vervangen van ramen en deuren

· Gebruiksvriendelijkheid verbeteren: gedeeltelijk vernieuwen van de zaal-stoelen, plaatsen van plooiwanden om bijkomende vergadercapaciteit creëren, vernieuwen plafond café,...

Parochiezaal Gompel: 12.500 euro

De parochiezaal van Gompel gebruikt de subsidie voor de vernieuwing van het dak. In het voorjaar van 2019 werd het dak van het parochiecentrum volledig vernieuwd. Door slijtage waren lekken ontstaan waardoor de werken niet langer konden worden uitgesteld. Hierdoor verbetert de isolatie en verminderen de stookkosten.

Voorwaarden

Uiteraard gelden er een aantal voorwaarden. We vermelden de belangrijkste:

· Zo gaat het uitsluitend om duurzame en structurele investeringen van minimaal 10.000 euro.

· Het gemeenschapshuis moet al minimaal 5 jaar bestaan en openstaan voor alle verenigingen uit het gehucht.

· Daarnaast moet de bestaande infrastructuur minimaal beschikken over een polyvalente zaal, keuken, sanitair en een vergaderruimte.

· De aanvraag moet ondersteund worden door minimaal vier verenigingen die de infrastructuur op regelmatige basis gebruiken.

Hoe en wanneer aanvragen?

Gemeenschapshuizen die op het infrastructuurfonds beroep willen doen, dienen een aanvraagdossier in bij het college van burgemeester en schepenen. Om een subsidie te bekomen voor 2022 moet het dossier voor 1 oktober 2021 ingediend zijn.

De aanvraag wordt vervolgens op ambtelijk niveau besproken en beoordeeld. Het college van burgemeester en schepen neemt de finale beslissing. Meer informatie over de voorwaarden voor de subsidie en het aanvraagdossier vind je via www.gemeentemol.be/infrastructuurfondsgemeenschapshuizen.

Meer info: dienst financiën, 014 33 09 41, financien@gemeentemol.be