Op 14 juli 2020 ondertekenden Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg en het Heilig-Hartcollege een huurovereenkomst voor het naschoolse gebruik van de sporthal van het Heilig-Hartcollege.

Met die overeenkomst wordt de trainingcapaciteit van de indoorsportinfra-structuur in onze gemeente sterk uitgebreid. De recente en moderne sporthal van het Heilig-Hartcollege beschikt over vijf volleybalterreinen, zes kleedkamers én een danszaal. De overeenkomst werd alvast opgesteld voor 3 jaar.

De gesprekken met de school verliepen heel constructief, maar toonden ook aan dat bij het naschoolse openstellen van sportaccommodatie heel wat juridische en financiële aspecten komen kijken.

De school zelf is geen eigenaar van het gebouw en moet zich dus ook aan een afsprakenkader houden. Daar externe gebruikers inpassen is geen evidentie. Het lokale bestuur en de school zijn dan ook heel tevreden dat dat toch gelukt is.

De nood aan uitbreiding was groot, ondanks het feit dat Heist al drie sporthallen telt. Daaronder De Sporthal, die meer en extra mogelijkheden biedt dan de twee andere, kleinere sporthallen in Booischot en Wiekevorst.

Heist-op-den-Berg is een bloeiende gemeente in beweging. In 2019 telde onze gemeente 10.026 sporters aangesloten bij een sportclub die op zijn beurt aangesloten is bij een erkende sportfederatie.

Dat is een groei van meer dan 1.000 leden op vijf jaar tijd. Die groei werd in gang gezet door de uitbreiding van sportaccommodatie. Die geeft clubs namelijk de kans om op te starten, te groeien en zich te verankeren.

Dat proces zet zich nu verder en maakt dat de samenwerking tussen de school en het lokale bestuur opnieuw een boost betekent voor het Heistse sportlandschap.

Het eerste jaar zullen Heistse verenigingen in de Heilig-Hartsporthal vooral sporttakken als handbal, volleybal, zaalvoetbal, badminton en dans aanbieden.

En er wordt nog verder vooruit gekeken. De Heistse indoorsportverenigingen hebben met de komst van deze sporthal de nodige ademruimte gekregen om hun werking op korte en middellange termijn verder te verankeren en te laten groeien.

Dat geeft het lokale bestuur de tijd om een masterplan Indoorsportinfra-structuur (MIS) op te starten in 2021. Dat plan zal zich buigen over de noden en mogelijkheden van dat type infrastructuur in de hele gemeente, met een focus ten zuiden van de N10.

Daarbij zal efficiënt ruimtegebruik een belangrijk uitgangspunt vormen. Dat is ook de sterkte van de samenwerking met het Heilig-Hartcollege. De sporthal wordt voortaan immers optimaal ingezet, zowel overdag als 's avonds. En dat zou het streefdoel van dat soort accommodaties moeten zijn!