Een zesde van populatie ingekorven vleermuis overwintert in het fort van Kessel

Op advies van de milieuraad van Nijlen neemt de gemeente het peterschap op zich van deze zeer zeldzame vleermuizensoort. Ongeveer één zesde van de populatie van Vlaanderen overwintert in het Fort van Kessel. Op deze plek vindt dit diertje de ideale klimatologische omstandigheden om zijn winterslaap succesvol door te brengen. Deze soort is een langslaper: tot eind april/half mei heeft ze behoefte aan vrij stabiele vorstvrije temperaturen én volstrekte rust en stilte. Verstoring door tocht, lawaai, ... verstoort volledig het metabolisme van deze kwetsbare vleermuizensoort met soms de dood tot gevolg. Zowel op Belgisch als op Europees niveau is deze soort strikt wettelijk beschermd. Alle betrokken partijen die actief zijn rondom het Fort van Kessel zijn op de hoogte van het belang van deze populatie in het Fort gedurende de herfst-, winter- en voorjaarsperiode en respecteren dus de randvoorwaarden voor het behoud van deze soort.

Wat doet de gemeente?

Niemand weet waar deze vleermuizensoort zich in de loop van de zomerperiode voortplant. De kraamkolonies waar de vrouwtjes de jonge vleermuizen ter wereld brengen, zijn meestal te vinden op kerkzolders, zolders van kastelen en grote stallingen. Daar vinden zij weer de ideale omstandigheden: voedsel (vooral stalvliegen en andere insecten), rust en de geschikte temperaturen. Leden van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt gaan deze zomer actief op zoek naar deze kraamkolonies in de gemeente Nijlen teneinde de nodige beschermende maatregelen te kunnen treffen om de soort te behouden in onze regio. In het kader van het peterschap neemt Nijlen een aantal maatregelen:

- Er komen een viertal nestkasten, die worden opgehangen aan het plafond in de gangen van het Fort van Kessel. Deze constructies dienen niet voor de voortplanting van de diertjes te bevorderen maar bieden ideale extra slaapplaatsen aan.

- Er komt een aanbevelingsbrief van de gemeente zodat de Natuurpuntvrijwilligers met dit document kunnen aankloppen bij eigenaars van mogelijke locaties waar kraamkolonies zich zouden kunnen bevinden. In samenspraak met die eigenaars kunnen dan verder beschermende maatregelen genomen worden.

- Verdere informatie en sensibiliseringsacties om (soms onwetend) vernietiging/vernieling van de locaties en populaties te vermijden.

Oproep

Hierbij meteen een oproep aan alle inwoners van Nijlen om te melden aan de milieudienst van Nijlen (03 410 03 77; milieudienst@nijlen.be) indien ze een vermoeden hebben dat de ingekorven vleermuis voorkomt op/rond hun eigendom.

Meer info: M.Vermylen, Voorzitter Natuurpunt afdeling De Wielewaal, 03 481 94 79 en kristine.marc@skynet.be