In Wechelderzande hebben zondag enkele tientallen sympathisanten de moord op veeartskeurder Karel Van Noppen herdacht. Donderdag zal het precies 19 jaar geleden zijn dat het drama plaatsvond. Na een kort herdenkingsmoment vonden er verschillende wandelingen plaats ten voordele van de Wechelse Malawi-vrienden, een ooit nog door Van Noppen mee opgestart project voor de lokale bevolking in het Afrikaanse Malawi.

Het herdenkingsmoment voor Karel Van Noppen is intussen een jaarlijkse traditie geworden. Voor het 2e jaar op rij was er ook een samenwerking met de Wechelse Malawi-vrienden. "Het gaat om een vrij kleinschalig gebeuren, maar we willen toch elk jaar de moord op Karel opnieuw onder de aandacht brengen. Wat toen gebeurd is, mag niet vergeten worden", zegt Wim Peeters van de Stichting Karel Van Noppen.

"Volgend jaar hopen we uiteraard een groter evenement te houden naar aanleiding van de 20e verjaardag, in aanwezigheid van heel wat prominenten."

Na de herdenking organiseerden de Wechelse Malawi-vrienden wandelingen door het natuurgebied van Blommerschot. De opbrengst daarvan is bestemd voor het schooltje "Sitima" in Malawi, waar 200 kinderen les volgen. Het gaat om een project van Van Noppen en zijn vrouw Mieke, die zich nog steeds voor het schooltje inzet.

Karel Van Noppen werd op 20 februari 1995 nabij zijn woning in Wechelderzande doodgeschoten in opdracht van de hormonenmaffia. In 2002 werden vier personen veroordeeld voor de moord: opdrachtgever Alex Vercauteren, moordenaar Albert Barrez, wapenleverancier Carl De Schutter en tussenpersoon Germain Daenen. (vrt) Foto's Mil Cambré / Nnieuws.