Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed afgelegd. Daarin zweerde hij trouw aan de Grondwet en beloofde hij de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen van het koninkrijk te beschermen.  Aan de Nieuwezijds Voorburgwal kwamen de gasten van de koninklijke familie de kerk binnen, zoals leden van buitenlandse koningshuizen, oud-VN-chef Kofi Annan en EU-leiders Barroso en Van Rompuy.

De passage van prinses Mathilde ging niet onopgemerkt voorbij tijdens de inhuldigingsplechtigheid van koning Willem-Alexander. Ze schitterde in een lange roze jurk van het Belgische modehuis Natan. Die combineerde ze met een bijpassende clutch, roze schoenen en een elegante flaphoed in gebroken wit.

Als laatste

Willem-Alexander sloot de eed af met "Zo waarlijk helpe Mij God almachtig!"  Vlak voordat hij de eed aflegde bedankte Willem-Alexander zijn moeder Beatrix. Hij zei dat hij de wijsheid en warmte van zijn moeder met zich mee zal dragen.

Nadat Willem-Alexander de eed had afgelegd, ontvingen de leden van de Staten-Generaal de nieuwe koning namens het hele volk. Voorzitter Fred de Graaf van de Verenigde Vergadering beet daarbij het spits af.

Mensenmassa

Daarna volgden de leiders van de parlementsfracties en alle Kamerleden. De afgevaardigden van het Caribische deel van het Koninkrijk kwamen als laatste aan de beurt.  Korte tijd later presenteerde Beatrix de nieuwe koning aan de mensenmassa om de Dam. Willem-Alexander en Máxima zwaaiden vrolijk naar het publiek, later ook met hun drie dochters.

(Foto nos)