De cleantechvouchers zijn een initiatief van Kamp C, Provincie Antwerpen en Vito. Twee jaar geleden organiseerden deze partners als onderdeel van 'De wijk van morgen' een aantal cleantechcafés om innovatie in de bouwsector te stimuleren. Daaraan was ook een wedstrijd verbonden.

Belgosino, Etib, Muurtuin en Hemp in a Box namen deel aan de cafés en haalden een cleantechvoucher binnen voor hun innovatief project.

Gedeputeerde Peter Bellens, voorzitter van Kamp C, verduidelijkt : "Bedrijven en KMO's konden tijdens die cleantechcafés hun ideeën en projecten pitchen voor een professionele jury. Die selecteerde uiteindelijk 4 laureaten die elk een voucher ter waarde van € 20.000 wonnen, waarmee ze hun project kunnen verwezenlijken.

Elk daarvan staat garant voor een vernieuwend product, dat een duidelijke meerwaarde biedt aan de verduurzaming van de bouwsector.

De jury heeft overigens een heel goede keuze gemaakt. Elk op hun manier leveren ze een unieke bijdrage aan duurzaam bouwen in ons land. Dat het voornamelijk KMO's zijn, verbaast mij niet. Want het is daar dat meestal de innovatie zit.

Als provinciebestuur vinden we het dan ook belangrijk om net dit soort bedrijven te
ondersteunen. 98 % van onze ondernemingen zijn KMO's. Maar als we naar de grote
Europese innovatiesteun kijken, komt maar 6% daarvan bij die KMO's terecht. Die
verhouding klopt dus niet en we proberen daar ook verandering in te brengen."

4 winnaars van de cleantechvouchers

Bij Etib in Olen stelden dinsdagnamiddag, onder ruime belangstelling uit de industrie, de 4 winnaars van de cleantechvouchers trots hun nieuwe producten en projecten voor:

BelgoSino uit Mol ontwikkelde een verticaal captatienet voor zandgrond zonder diepteboring, waardoor je in combinatie met een warmtepomp aan een veel lagere prijs een warmptepompinstallatie kunt plaatsen.

Etib uit Olen voerde prestatiemetingen uit in BEN-woningen in geprefabriceerd glad beton. 

Hemp in a Box uit Herzele ontwikkelde op basis van kalkhennep prefab-buitenwanden die het klimaat regelen.

Muurtuin uit Antwerpen focuste zich op nieuwe technieken voor waterzuivering via gevelgroen aan gebouwen.

Bij de voorstelling vanmiddag kregen de laureaten ook officieel hun cleantechvouchers overhandigd.

Op de groepsfoto : de fiere winnaars van de cleantechvouchers en gedeputeerde Peter Bellens.

Guy Verellen / NNieuws.