De gezondheidssector kreunt al lang onder een tekort aan personeel, en de voorbije weken werd dit alleen maar erger. Verplegend personeel dat uitvalt wegens Covid-19 heeft er mee voor gezorgd dat we in de voorbije zes weken een stijging zagen van 18% in het aantal vacatures binnen de gezondheidszorg, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Maar de gezondheidssector is uiteraard meer dan enkel verplegend personeel. Onze Belgische bevolking vergrijst: maar liefst 1 op 5 is 65-plusser en volgens het Federaal Planbureau zal dit percentage toenemen tot 26% in 2050. De nood aan (thuis)zorg zal dus alleen maar toenemen.

De toekomst van de gezondheidszorg impliceert dat bedrijven meer moeten investeren in onconventionele manieren, zoals nieuwe digitale en geautomatiseerde thuiszorgsystemen. Investeren in 'agile human capital' zoals research & development specialisten, innovation managers en commerciële leiders zijn essentieel om ons te kunnen voorbereiden op de toekomst.

Wij vroegen aan Julide Tunali, Senior Manager in de divisie Engineering & Supply Chain – Healthcare & Life Sciences bij rekruteringsspecialist Robert Walters, wat de toekomst van de gezondheidssector inhoudt, en meer bepaald hoe we de innovatie in thuiszorg moeten zien.

Welke professionals worden het meest gezocht binnen de gezondheidszorg?

Julide: "Naast verplegend en ander medisch personeel is er al jaren een tekort aan technische profielen, ingenieurs en research, development & innovation specialisten voor het ontwikkelen van medische apparatuur die het werk van thuiszorg medewerkers ondersteunen.

Onze Belgische ziekenhuizen beschikken over het algemeen over high-tech materiaal, maar binnen de thuiszorg staan investeringen in medische apparatuur vaak op een laag pitje. Denk bijvoorbeeld aan robots en artificiële intelligentie: dat staat echt nog in z'n kinderschoenen in de thuiszorg op dit moment."

Hoe komt het dat er zo weinig aandacht gaat naar de thuiszorg?

"Thuiszorg is nooit een top prioriteit geweest qua investeringen en is voor velen ook niet de meest aantrekkelijke sector om in te werken. Daar moet dus dringend verandering in komen. In sommige landen zoals Japan bijvoorbeeld is het heel gebruikelijk dat ouderen thuis verzorgd worden, en niet naar een woon-zorgcentrum gaan.

In deze Corona tijden zien we familieleden soms hun ouders & grootouders weghalen uit woon-zorgcentra om hen thuis op te vangen, ondanks het feit dat thuiszorghulp niet dezelfde verzorging kan bieden als in een woon-zorgcentrum of een ziekenhuis."

Hoe zit het met de instroom van talent?

"De R&D specialisten, ingenieurs en technici van vandaag worden ook een dagje ouder en zullen binnen afzienbare tijd de arbeidsmarkt verlaten. Daarmee verdwijnt dus ook heel wat knowhow en expertise.

België is het hart van Europa en zou dat ook moeten zijn op gebied van expertise en innovatie binnen de gezondheidszorg. We zijn goed op weg, maar jongeren worden op dit moment nog té weinig gestimuleerd om te kiezen voor een technische richting of R&D georiënteerde opleidingen.

Ook talent uit het buitenland speelt een belangrijke rol in de evolutie van thuiszorg. Om de toenemende nood aan de ontwikkeling van apparatuur en materiaal voor de thuiszorg aan te kunnen, is het voor organisaties belangrijk om verder te kijken dan de landsgrenzen.

Een sterk employer brand is meer dan ooit belangrijk voor organisaties die willen investeren in talent voor de thuiszorg."

Welk advies kan je professionals en organisaties geven rond 'werken in de thuiszorg'?

"Studenten of professionals met een medische achtergrond beslissen soms op een bepaald punt in hun carrière om een andere weg in te slaan, weg van het pure medische aspect.

Heel vaak zien we bijvoorbeeld dokters met commerciële flair overstappen naar een sales of marketing management functie in de gezondheidszorg, en dat kunnen we alleen maar stimuleren, want hun kennis en kunde is van onschatbare waarde.

Er wordt verwacht dat de levensverwachting tegen 2070 zal toenemen tot 90 jaar voor vrouwen en 88 jaar voor mannen. Dat houdt in dat er de komende jaren meer aandacht en geld zal gaan naar de gezondheidszorg en thuiszorg in het bijzonder.

Professionals met een meer technische opleiding of achtergrond die hun knowhow en expertise ten volle willen benutten in een groeiende sector, zitten hier op hun plaats.

Mooi meegenomen: salarissen in de gezondheidssector liggen over het algemeen hoger dan in andere sectoren, dus wie op zoek is naar een goed betaalde en uitdagende job met toekomstperspectief, vindt hier zeker zijn ding.

Organisaties die de toekomst van de gezondheidssector mee bepalen, moeten dus volop inzetten op talent. Het gaat hier dan voornamelijk om innovation managers en technische portfolio managers.

Professionals met een technische achtergrond en commerciële vaardigheden die nauw gaan samenwerken met het R&D team zullen essentieel zijn om de toekomst van thuiszorg naar een hoger niveau te tillen. Investeren in opleiding voor personeel en toekomstige werknemers en aandacht voor een sterk employer brand zullen organisaties helpen om – met het juiste talent aan boord – de toekomst van optimale thuiszorg te realiseren.